Местан: Отказът за регистрация на ДОСТ е лоша новина за България

Решението на Софийския градски съд (СГС) е лоша новина не за Демократи за отговорност, свобода и толерантност (ДОСТ), а за България, за демократичния и евроатлантически образ на страната ни. Това e записано в позиция на лидера на партията Лютви Местан в отговор на решението на СГС да откаже регистрация на новата партия, предаде bTV. Той обяви решението за дискриминационно.
От ДОСТ ще обжалват пред Върховния касационен съд (ВКС) в понеделник. Местан припомни, че на откритото заседание на съда на 27 юни прокурорът е заявил, че учредителните актове на ДОСТ са в пълно съответствие и с Конституцията, и със Закона за политическите партии, и на това основание е призовал съда да регистрира партията.
От новата политическа формация отново поискаха отзоваването на съдията по делото. По думите на Местан към вече известните мотиви от разпорежданията й съдията е добавила нови два. „Първият – абревиатурата на партията ДОСТ е била турска дума и за да докаже тази теза, се позовава на „Български тълковен речник“. Апропо, точно с това свое действие тя отрича собствената си теза, защото се позовава не на турския тълковен речник, а на българския тълковен речник”, каза бившият председател на ДПС. Според Лютви Местан наименованието-абревиатура на управляващата партия ГЕРБ не е българска дума, тъй като думата „герб“ в българския език идва от немската дума „erbe“ (наследство). Това e двоен стандарт, възропта той.
„Вторият мотив е още по-несъстоятелен. Повечето членове на ДОСТ са били етнически турци и затова партията е била етническа. Няма да коментираме оспоримостта на тезата за съответствие между име и етническа принадлежност”, каза лидерът на ДОСТ. БСП не коментира решението на съда по казуса ДОСТ
Социалистите не коментираха решението на съда. Не очаквайте от БСП да се меси в работата и решенията на българския съд, обясни Жельо Бойчев.
От ДПС излязоха с подобна позиция. „Не е предмет нито на нашата парламентарна, нито политическа дейност да обсъждаме такива казуси” каза депутатът от ДПС Янко Янков.

Comments

comments