Местан обърна страницата, възхвали етническия ни модел и безкръвен преход

Лютви Местан възхвали етническия ни модел и безкръвен преход. Лидерът на ДПС Лютви Местан
Проблемът на Македония е проблем на региона, на България, на Европейския съюз (ЕС).
Това заяви от трибуната на Народното събрание лидерът на ДПС Лютви Местан, като изказа оценката на парламентарната група на ДПС за случващото се в съседна Македония и размириците в Куманово.
Депутатите от движението също се включиха в коментарите по темата с декларация от парламентарната трибуна, в която, напълно очаквано поставиха акцент върху българския етнически модел.
„Конфликтът в Куманово иде да ни напомни, че преходът от тоталитаризъм към демократично гражданско общество във всички балкански държави, които бяха част от съветския блок, бе белязан с кървави междуетнически и междурелигиозни конфликти, които отнеха живота на стотици хиляди мирни граждани. Единствената страна, която успя да осъществи безкръвен, мирен преход бе Република България“, припомни историята Лютви Местан. Той добави, че в други балкански страни Възродителен процес е нямало.
„Никакво политическо пристрастие не е в състояние да отрече безспорния факт, че безкръвният преход в България стана възможен именно заради изградения български етнически модел – моделът на толерантността“, заяви Местан. Като създател на този модел той посочи българското гражданско общество, но и не пропусна да отбележи, че в изграждането на модел особена роля е изиграло именно движението, което е избрало да се развива не като затворена етнорелигиозна партия, а като национална либерална.
„Днес да се твърди, че в Македония се е проявил моделът на ДПС, е грубо преднамерено цинично политическо твърдение“, отговори Местан по повод декларация на ПФ.
Местан изтъкна българския етнически модел като най-ценния капитал на българския преход. Не на последно място от движението поискаха и написването на нова стратегия за ускорената интеграция на Западните Балкани в Европейския съюз, за да не бъдат събудени замразените конфликти.
ДПС категорично не приема наложения от Жан Клод Юнкер петгодишен мораториум за бъдещо разширяване на ЕС, стана ясно от думите на Местан. Подобно на ПФ и в движението са убедени, че България трябва да бъде лидерско място относно сформирането на процеса за изготвяне на такава стратегия.

Comments

comments