Меркел разплака бежанско дете в ефир

Срещата на германския канцлер Ангела Меркел с бежанци от палестинската автономия беше полята с горчиви детски сълзи, съобщава Асошиейтед прес.
Момиченце, която се казва Рим, сподели, че четири години е учила в Германия и вече знае отлично немски и английски. То допълнило, че много би искала да продължи обучението си, но семейството й е принудено да напусне страната, тъй като е било временно пребиваващо.
Меркел отговори като политик, а не като жена с майчин инстикт на малката Рим. „Разбирам, но политиката е нещо твърде сложно.“ – каза тя, и допълни: „Хиляди палестинци живеят в бежански лагери в Ливан. Ако сега ние кажем: „Всички вие можете да дойдете и да останете тук“, ние просто няма са се справим с подобна ситуация“.
Изказването на канцлера предизвикаха поток от сълзи у момиченцето, а Меркел веднага скочи и се опита да го успокои, погали го по главата и му каза, че тя е „свършила добра работа“, но думите й се оказаха твърде далечни за неразбиращото бежанско дете и то продължи да плаче.
Видеото от срещата веднага стана популярно в интернет, а в социалните мрежи се появиха различни коментари.
В социалната мрежа Twitter например появи коментар, че Меркел е погалила детето „със студената ръка на ледена кралица“. Депутатът от опозиционната партия „Зелени“ Катрин Гьоринг-Екарт също не одобри поведението на Меркел като заяви, че „грешките в политиката на правителството към бежанците не могат да се отстранят с едно погалване“. Журналистът Феликс Зийберт-Дайкер от в. „Зюддойче цайтунг“, който е бил модератор на форума, на който се разигра разговора, пък заяви, че Меркел е реагирала човешки, и че е нямало как просто да прегърне детето и да му каже, че семейството му може да остане в Германия. Тя вече обяснила защо не може да го стори.

Comments

comments