МЕЖДУ 25 И 28 ФЕВРУАРИ ЯМБОЛ ЩЕ БЪДЕ ДОМАКИН НА 17-ОТО ИЗДАНИЕ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ МАСКАРАДЕН ФЕСТИВАЛ „КУКЕРЛАНДИЯ – 2016“

Сборна група от 50 кукери на 7-те квартала в Разлог ще представят града на ежегодния Международен фестивал на маскарадните игри “Кукерландия“ в гр. Ямбол.

„Кукерландия” е „визитната картичка” на Ямбол като фестивален град. Традиционно се провежда в последните дни на февруари или в началото на месец март. Започнал през 2000 като Карнавал на виното с участието на кукерски групи от близките села, през годините празникът се утвърди като кулминация на традиционните кукерски игри в Ямболско и съседните региони. В последните години фестивалът се утвърди като едно от най-значимите събития в нацижоналния културен календар, представящ богатото културно наследство на страната ни.

Именно с „Кукерландия” Ямбол стана член на Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ) през 2010 г., като 3 години по-късно градът бе домакин на годишната среща на ФЕКГ като признание за атрактивността и мащаба на „Кукерландия”, както и на опита на община Ямбол да организира значими културни форуми.

Georgi Velichkov malka

Comments

comments