Международна лятна академия за изкуство „Огънят на Орфей“ 2016 в Разлог

Ценители и любители на изкуството фокусираха вниманието си към Разлог и провеждащия се в красивия град 10-та юбилейна Международна лятна академия за изкуство „Огънят на Орфей“ 2016. От 6 до 20 август международни майсторски и тврочески класове ще проведат Лилия Илиева по оперно пеене, Татяна Левитина, Русия по пиано, Георг Баич, Австрия-кларинет и камерни ансамбли, Наташа Миркович – народно пеене и още много други именити творци. Сред преподавателите са д-р Бинка Добрева-„Мистерия на българските гласове“ и Пейо Пеев-солист на Народния оркестър към БНР. Творчески клас по арт квилин (хартиен филигран, 3D картини от хартиени ленти) води Ирина Раднева, а директорът на Международната лятна академия Евгения Тагарева-творчески литературен клас. Нейн помощник е доц. Стела Митева-Динкова, която е един от ръководителите и гл. координатор на академията.
Евгения Тагарева е родена през 1966г. в гр. Разлог, България.
От ранна детска възраст се занимава с музика и поезия.
Завършила е Академията за музикално и танцово изкуство (Пловдив) със специалност преподавател по пиано, музика и естетика. Работи като пианист и преподавател. Композира за пиано, с нейна музика са озвучени два българо-несмки документални филма. Пише поезия, има издадени на български език три стихосбирки (“Къща в небето”1993г. ,“Право на завръщане”1995г. И “Музика от храма” 2013г.).
Превела е от сръбски език стихосбирката на косовския поет Милойе Дончич “Зобница” (издателство “Златю Бояджиев”1999г.).
Нейни стихове са публикувани на немски език в списание ”Орт дер Ауген” през 2003г. Представя рецитали с авторски стихове и музика в Пловдив, София, Смолян, Разлог, Виена, Лондон.
Член е на дружеството на пловдивските писатели и е основател на младежката Творческа литературна школа “Делфина” – гр. Пловдив.
Евгения Тагарева е инициатор и организатор на Лятна академия по изкуство “Огънят на Орфей”, която включва хора на изкуството, поставили си за цел да подпомагат млади дарования в пътя на тяхното развитие, усъвършенстване и изява.

От 11 до 19 август, между 20 и 21 часа, на открит подиум в парка на Разлог, за гражданите и туристите импровизирано ще свирят и пеят талантите на Международна лятна академия за изкуство „Огънят на Орфей“ 2016. Подиумът ще бъде украсен от красиво изрисувани хартиени пеперуди от ученичката Петя Пачова. Талантливото момиче е от гр. Раковски, която е една от първите ученици, пристигнали в академията. Освен с рисуване Петя се занимава и със свирене на пиано, под ръководството на г-жа Евгения Тагарева.
Ще бъдат представени три изложби: на 12 август-самостоятелна изложба с 25 платна на художника Иван Арабаджиев-преподавател в творческия клас по живопис; 14 август-изложба с красивите картини от хартия (арт квилинг), изработени в творческия клас на Ирина Раднева; 20 август-изложба картини, сътворени в творческия клас по живопис, с преподавател Иван Арабаджиев.
На 16 август ще се проведе премиера на книгата „Пианото и пианистът“, чийто автор е професор Снежана Симеонова. Книгата ще представи Евгения Тагарева, като участие ще вземат млади талантливи пианисти от академията.

ФЕСТИВАЛНА ПРОГРАМА:

12 август
19:30, ОТКРИТА СЦЕНА ПРЕД ОБЩИНА РАЗЛОГ

ФОЛКЛОРЕН КОНЦЕРТ С ТАЛАНТИ ОТ КЛАСОВЕТЕ НА Д-Р БИНКА ДОБРЕВА (НАРОДНО ПЕЕНЕ), ПЕЙО ПЕЕВ (ГЪДУЛКА И НАРОДНИ АНСАМБЛИ),
НИКОЛАЙ ДОКТОРОВ (КАВАЛ И НАРОДНИ АНСАМБЛИ)

13 август
18:30, ГОЛЯМА ЗАЛА, НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „15.09.1903″

КОНЦЕРТ НА МАЙСТОРСКИ КЛАС ПО УНИВЕРСАЛНО ПЕЕНЕ
ПРЕПОДАВАТЕЛ НАТАША МИРКОВИЧ (ВОКАЛ),
АСИСТЕНТ СТАНИСЛАВ АРАБАДЖИЕВ (ПИАНО)

14 август
18:30, ГОЛЯМА ЗАЛА, НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „15.09.1903″

ИЗЛОЖБА С КАРТИНИ ОТ ХАРТИЯ (АРТ КВИЛИНГ),
ИЗРАБОТЕНИ В КЛАСА НА ИРИНА РАДНЕВА
18:30, ГОЛЯМА ЗАЛА, НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „15.09.1903″
ПОСТАНОВКА НА КЛАС ПО ТЕАТЪР, РЕЖИСЬОР НЕВЕНА ДЕНЧЕВА

15 август
18:30, ГОЛЯМА ЗАЛА, НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „15.09.1903″

КОНЦЕРТ НА ИЗЯВЕНИ МЛАДИ ТАЛАНТИ
ОТ ЛЯТНА АКАДЕМИЯ „ОГЪНЯТ НА ОРФЕЙ“

16 август
18:30, КАМЕРНА ЗАЛА, НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „15.09.1903″

ПРЕМИЕРА НА КНИГАТА „ПИАНОТО И ПИАНИСТЪТ“
СЪС СПЕЦИАЛНОТО УЧАСТИЕ НА ПРОФ. СНЕЖАНА СИМЕОНОВА (АВТОР)

17, 18, 19 август
18:30, ГОЛЯМА ЗАЛА, НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „15.09.1903″

КОНЦЕРТИ НА КЛАСОВЕТЕ ПО ОПЕРНО ПЕЕНЕ (ЛИЛИЯ ИЛИЕВА), ПИАНО (ТАТЯНА ЛЕВИТИНА/АЛЕКСАНДР ЗВОНОВ), ЦИГУЛКА (МИЧО ДИМИТРОВ/АНА ВЕСКОВ), ВИОЛОНЧЕЛО (ГЕОРГ БАИЧ), КЛАРИНЕТ (РОСЕН ИДЕАЛОВ), ЦУГТРОМБОН (СТАНИСЛАВ ПОЧЕКАНСКИ),КЛАСИЧЕСКА КИТАРА (ЦВЕТАН СТОЯНОВ) И КИТАРЕН АНСАМБЪЛ (СТЕЛА МИТЕВА-ДИНКОВА)

20 август

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ ИЗЯВИ НА ТАЛАНТИТЕ
ОТ ЛЯТНА АКАДЕМИЯ „ОГЪНЯТ НА ОРФЕЙ“ 2016

11:00, ГОЛЯМА ЗАЛА, НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „15.09.1903″

МУЗИКАЛНО МАТИНЕ С ТАЛАНТИ ОТ КЛАСОВЕТЕ
ПО КЛАСИЧЕСКИ ИНСТРУМЕНТИ И ОПЕРНО ПЕЕНЕ

18:30, ИЗЛОЖБЕНА ЗАЛА, НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „15.09.1903″

ОТКРИВАНЕ ИЗЛОЖБА НА ТВОРЧЕСКИ КЛАС ПО ЖИВОПИС
ПРЕПОДАВАТЕЛ ИВАН АРАБАДЖИЕВ

19:00, ГОЛЯМА ЗАЛА, НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „15.09.1903″

ФИНАЛЕН КОНЦЕРТ И ЗАКРИВАНЕ
НА ЛЯТНА АКАДЕМИЯ „ОГЪНЯТ НА ОРФЕЙ“ 2016

Comments

comments