Международна конференция за миграцията събира на едно място членове на Европейския парламент

Международна конференция събира на едно място членове на Европейския парламент, създатели на политики, граждански организации, представители от медиите, академици и студенти от региона, за да дискутират предизвикателствата, породени от нарасналия миграционен поток. Участниците ще разработят общо становище за най-наболелите проблеми и техните причини, както и подходящи предложения за политики, които могат да бъдат приложени на практика. По време на заключителната сесия, участниците ще приемат декларация с ключови препоръки за политики, написана от екип, съставен от докладчици от различните кръглите маси и работни срещи, които ще се проведат по време на конференцията. На първия ден ще присъства Филип Гунев, заместник-министър на вътрешните работи на България.
През 2015 г. страните от Югоизточна Европа се сблъскаха с невиждани досега миграционни потоци от стотици хиляди хора, търсещи убежище, както и други мигранти, които прекосяваха по суша и вода границите на страните си в търсене на по-добър и спокоен живот. От друга страна, част от държавите в региона продължават да пропускат значителен брой хора, търсещи защита, към Западна Европа. Независимо дали са източник, преходно място или крайна цел, правителствата от Скопие до Букурещ, от Анкара до Загреб, и от София до Будапеща, са изправени пред труден избор за политики и процедури, в които да балансират защитата на националните граници и вътрешно-политическия натиск с посрещане на ангажиментите, които са поели в международен план. В някои случаи, политиките и предприетите действия в част от страните станаха повод за притеснение за съседни държави, ограничиха свободите на мигрантите и на общностите, вече предложили подслон, и поставиха под съмнение фундаменталните ценности и принципи на Европейската общност.
При тези обстоятелства, укрепването на сътрудничеството в региона по въпросите на миграцията сред страните-членки на Европейския съюз, кандидат-членки и страните, извън ЕС, както и изграждането на приложими и практически политики, които уважават правата на човека и допринасят за изграждането на силна Европейска общност, са от жизнена необходимост.
Домакин на конференцията е Американският университет в България. Университетът следва американски стил на образование liberal arts и предлага висококачествени академични програми. В този контекст, АУБ е перфектното място за това събитие от голямо регионално и европейско значение.
Конференцията се осъществява с партньорството на: Американски университет в България, фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа, фондация „Център за правна помощ – Глас в България“ и фондация „Група за подкрепа на бежанци“.

Comments

comments