Медици от онкоболницата в Благоевград излизат на мирен протест

Лекари, медицински сестри и лаборанти от СБАЛО „Св. Мина“ ще проведат мирен протест във връзка с промените, предвидени в Закона за лечебните заведения в частта сливане-ликвидация на бившите онкологични диспансери като самостоятелни лечебни заведения.

В 12:30 часа те ще излязат пред сградата на лечебното заведение в областния център и ще обявят началото на символичен протест със синя лента по време на работа. От СБАЛО изпратиха декларация до медиите, която гласи:

„Ние работещите в СБАЛО „Свети Мина” ЕООД, Благоевград, декларираме нашето несъгласие с промените, предвидени в Закона за лечебните заведения в частта сливане-ликвидация на бившите онкологични диспансери като самостоятелни лечебни заведения и сме за запазване на съществуващата специализирана онкологична мрежа.

Смятаме, че една система, градена повече от 70 години, и която понастоящем се стремят да въведат Германия и Англия, не може да бъде ликвидирана без медицински и икономически мотиви и всякаква липса на обществен дебат. Сливането-ликвидацията би довела не само до неудачи и несъвършенства в комплексното лечение на онкологично болните, а и пряка заплаха за техния живот.

На 14 май 2015 год. от 12:30 часа, ще изразим нашето несъгласие с готвените промени с мирен протест пред сградата на болницата и ще обявим началото на символичен протест на работещите в СБАЛО „Свети Мина” ЕООД, Благоевград със синя лента по време на работа. Призоваваме цялата общественост да се солидаризира и подкрепи нашия протест.“

Comments

comments