Медицинска диагноза според съня

Още Аристотел предлагал да се определя медицинската диагноза по съня. Древногръцкият мъдрец разбирал, че нищо в природата не идва случайно. Съвременната наука потвърждава неговите предположения.
Съдейки по наблюденията, „обичайните“ простудни заболявания започват да се присънват ден-два преди да дойдат, сериозните проблеми (гастрит, хипертония, стенокардия) – месец-два преди това, а тежките – година-две преди това. Дори в зачатъчно състояние болестта влияе върху сюжетите на съновиденията, а колкото по-активно се развива, толкова по-често я „показват“ нощем.

Сънищата си има своето логично обяснение.

Сънищата могат да зависят от нервните импулси, които постъпват в мозъка от вътрешните органи, които „мълчат“ в здраво състояние и отчаяно „сигнализират“, ако нещо не е наред. В самото начало на заболяването тези сигнали са толкова слаби, че ние не ги забелязваме. Остават сънищата: дълго преди появата на болестта човек може да сънува, че го боли крак, ръка, сърце…

Сънищата мигновено реагират на промените в нашата физическа форма.

Щом само се забележат проблемите, започват и „тематичните“ сънища – войни, караници… Случва се човек да види самия себе си, своето тяло или определена част от него: лице с маска, гърди, смазани от ръката на чудовище, деформиран нос, светещи в тъмнината очи… Много вероятно е именно в тези места да е скрита болестта. Сънищата могат да бъдат най-фантастични – човек с две глави или лиани вместо крака.

Най-интересното е, че цялата тази небивалица насън изобщо не ни учудва. Учените предполагат, че такива нелепости са логични, защото са родени от някакъв скрит, но реален процес в организма.
Медицински съновник

Имате ли дом? В психоанализата един от символите на човешкото тяло е домът. Така че, когато насън бродите из разни стаи, изкачвате етажи, можете да оцените това като пътешествие по собственото си тяло. Когато се събудите, постарайте се да си спомните дали не сте забелязали по време на разходката си безредие и неизправности. Ако си спомните такова нещо, направете аналогия със здравето си.

Калните петна по фасадата могат да означават проблеми с външността. Ако тече от покрива, обърнете внимание на състоянието на кръвоносните съдове на главата. Празен ли е хладилникът в кухнята, спрете диетите – стомахът иска храна.

Безредие на долния етаж? Не е изключено да ви заболи коляно.

Анализът на сънищата често помага да се определи какви проблеми със здравето ви заплашват в най-близко време и, съответно, помага да се вземат мерки навреме.

Вижте как най-често сигнализират за проблемите различните органи и болести:

Сърцето. Може да ви се присъни, че ви се вие свят или са би ранили смъртоносно в сърцето. А страхът от смъртта не изчезва и след събуждането.
Белите дробове.Типични картини: човек потъва, задъхва се или просто му е трудно да диша. Друг път може да сънувате, че върху гърдите ви се е стоварила непосилна тежест. Всичко това се съпровожда от усещане за страх и тревога.
Нарушение на кръвообращението. Сънищата са свързани именно с тази част на тялото, Където то е нарушено: например ако бродите боси насън по кални локви , проблемът най-вероятно ще е свързан с краката.
Стомахът. Сънувате, че би се налага да ядете отвратителна храна. При гастрит можете да видите насън нещо особено гадно като развалена риба или загнило месо.
Кожата. В съня ви тя ви се струва увредена, с неестествен цвят (например син). Или сънувате, че по стените в дома ви има петна и мазилката се е напукала.
Ръцете и краката. Нощният сюжет е свързан с тях. Самият увреден крайник може да ви се присъни – отсечена ръка се търкаля в боклука, крак отделно от тялото е потънал под леда и т.н.
Гръбначният стълб. Сънища, в които вие сте Сизиф или просто товарач, влачещ на гръб непосилни тежести. Изпитвате неприятни усещания в гърба.
Простуда. Ледена вана, студен душ, ходите боси по снега. Главата и носът ви са чудовищно огромни.
Ангина. Вие дърпате от гърлото си червена лента, гълтате пирони, задавяте се с тухлени парченца. Всичките ви нощни епизоди са свързани задължително с гърлото.
Грип. Често сънувате спорове и караници. Или на главата сте си сложили странна шапка. С вас се опитват да се свържат, много се стараят, но без успех. Вие се стремите да се освободите, но всичко е безполезно. Усещанията ви приличат на отпадналостта при грип.
Нервната система. При невроза по няколко пъти на нощ ви преследват повтарящи се сцени, една и съща картина, навяваща тъга и страх. Или човек разбира, че е гол, става му неловко, а няма къде да се скрие. При общата превъзбуда се виждат гара, тълпа, бушуващо море. Изпуснали сте влака в съня си или не сте успели да направите нещо. Възможно е така да се проявява неудовлетвореността от собствения ви живот и жаждата за промени. Войни, катаклизми, преследвания и изпити се присънват на хора с повишена тревожност.
Разбира се, щом ви споходи неприятен сън, не си струва веднага да се хващате за медицинския справочник – това още нищо не значи. Но ако едно и също подозрително видение няколко пъти на нощ или в продължение на седмици или месеци идва в съня ви, отнесете се към него сериозно. Такива сюжети заслужават внимание!

Comments

comments