МВР с превантивни мерки срещу инциденти на абитуриентските балове

Във връзка с предстоящите абитуриентски тържества през май, както и масови прояви, свързани с 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов разпореди допълнителна организация на силите и средствата в ГД „Национална полиция“, ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.
Причината е своевременно да бъдат проверени местата, в които са предвидени честванията на празника, да се организират срещи с училищните ръководства и органите на местно самоуправление и местна администрация за предприемане на съвместни инициативи за обезпечаването на сигурността и обществения ред по време на тържествата. Служители ще извършат проверки на увеселителните заведения, като под особено внимание ще се обръща на пропускателния режим и недопускането на въоръжени, хора в нетрезво състояние или употребили наркотични вещества. Пожарникари ще установяват състоянието на пожарната и аварийна безопасност, на електрическите и вентилационни инсталации, както и на системите за гасене и известяване при пожар.
Специално внимание ще има и към завишаването на контрола при пренасянето, законната употреба и съхранението на взривни вещества, боеприпаси и пиротехнически средства. Друг основен акцент е поставен върху организацията за безопасно и сигурно движение по пътищата, осъществяването на пътния контрол с цел предотвратяване на инциденти при организираното придвижване на абитуриентите. В този смисъл ще се осъществява и превантивен контрол на рисковите маршрути, по които се очаква интензивно движение на празнуващите и техните близки, включително и след приключване на баловете в нощните часове. С превантивна цел е създадена организация за провеждането на срещи с абитуриентите, на които още веднъж и чрез средствата на киното да се напомнят правилата за безопасно поведение.

Comments

comments