МВР проверява версията на бизнесмен, че Гешев е поискал да присвои фирмата му

Преди осем години единият от собствениците на фирмата за млечни продукти „Жоси“ Георги Цолов Георгиев имал конфликт със съдружника си Симеон Присадашки и поискал съдействие от Иван Гешев. По онова време настоящият главен прокурор е редови прокурор. Срещу очакваната помощ, Георгиев обещал бащата на Гешев да стане съдружник в компанията. Вместо съдействие, обаче прокурорът се съюзил с Присадашки и Георгиев губи дяловете си, плаща такса от 30 хиляди лева, а домът му е подпален.

Това е най-краткото обобщение на история, която публикува тази седмица сайтът Bird.bg в сътрудничество с БОЕЦ.

След това се разбра, че поредни сигнали по случая са били подадени в МВР, и в министерството на правосъдието (за което потвърди и новият министър Надежда Йорданова).

Пред „Свободна Европа“ от вътрешното ведомство потвърждават, че са започнали работа по сигнала. От правосъдното министерство, заявиха пред „Дневник“, че сигналът е получен и в началото на следващата седмица ще има повече яснота какво ще бъде предприето.

Какво е разказано по казуса „Жоси“

Случаят е от 2013 година. През май 2018 г. Георгиев, който е собственик на 50% от капитала на млекопреработвателната фирма „Жоси“, участва в пресконференция на БОЕЦ в БТА, на която съобщава, че в резултат на конфликт с бизнес партньора му Симеон Присадашки, e станал жертва на схема за кражба на бизнес с участието на институциите. Тогава обаче името на Гешев не се споменава.

За първи път Георгиев намесва името на главния прокурор в предаването на Люба Кулезич „Честно казано“ по Евроком на осми декември тази година. „Иван Гешев, който беше на ниско ниво прокурор той пое ангажимент и се запозна с почти всички детайли на нарушенията, които бях намерил, той възприе един ход, като ме свърза с негов близък адвокат, Велимир Атанасов“ – каза Георгиев.

Според разказаното досега от Георгиев, повод за конфликта между него и Присадашки (по това време, а и до момента зам.-председател на Асоциацията на млекопрепработвателите в България), е че съдружникът му бил уличен в сиво счетоводство, източване на фирмата и неплащане на ДДС.

Заради личното си познанство с Иван Гешев, който по това време е прокурор в Софийска градска прокуратура, Георгиев се обърнал за съдействие към него за отстраняване на Присадашки и срещу това му предложил дял във фирмата си.

Според документи от Търговския регистър, показани от Bird.bg на 14 август 2014 г. е постъпило заявление за изключване на съдружника във фирма „Жоси“ Симеон Присадашки, а на негово място като съдружник с 2% от капитала на дружеството да влезе Стоимен Тодоров Гешев (роден 1939 г.), който е баща на Иван Гешев.

 

Извадката от описа в Търговския регистър, показани от Bird.bg
Извадката от описа в Търговския регистър, показани от Bird.bg | Снимка:

Георгиев твърди, че Гешев е искал по-голям дял – от 20 % и след като не ги е получил, отказал да съдейства за отстраняването на Присадашки. След което нещата се обърнали срещу Георгиев и той твърди, че е получил заплахи и закана, че ако не плати 30 хиляди лева, ще бъде репресиран. Според неговата версия той плаща тази поискана сума в кантората на адвокат Велимир Атанасов. Георгиев обяснява също, че заради казуса, къщата му е била запалена.

Сигнали от 2015 година

„От 2015 г. подавам сигнали, едва сега има движение по тях. Откакто има движение съм разпитан 3-4 пъти в ГДБОП“, казва Георги Георгиев, цитиран от „Свободна Европа“. Той се обръща към Иван Гешев, защото се познава с баща му – Стоимен още от 1978 година. „Стоимен Гешев ми е като втори баща. А синът му ни предаде и двамата“, казва Георгиев.

Пред „Капитал“ Симеон Присадашки казва, че е „лудост твърдението, че Георгиев е ходил при Гешев“. „Не е моя работа. Не съм бил свидетел на такива разговори.“ Според него конфликтът със съдружника му е започнал не през 2013 г., а през юли 2014 г. „Георгиев на два пъти се опитва да ме изключва през лятото на 2014 г., доколкото си спомням първия път името на Гешев не фигурираше в документите“, казва Присадашки. По отношение на обвиненията срещу него за сиво счетоводство твърди, че има над 20 проверка в тази насока от различни институции и досега не са открити нарушения.

Промените в „Жоси“ обаче не са вписани окончателно, защото Присадашки обжалва изключването си в съда. Фирмата е в несъстоятелност от 2018 година и в момента е в ликвидация.

Comments

comments