МВнР е обезпокоено от опитите в РСМ да се ограничава правото на сдружаване на българите

Министерството на външните работи следи с нарастващо безпокойство развитията в Северна Македония, свързани с опитите за ограничаване правото на сдружаване на българите в страната, се посочва в изявление на говорителя на външното ни министерство.

Вчера Комисията за употреба на имена на личности в Северна Македония излезе с негативно становище, че българският културен клуб в Битоля не може да се казва „Иван Михайлов“. След това министърът на правосъдието Кренар Лога одобри решението.

Същевременно Централният регистър в Северна Македония съобщи, че отхвърля искането за съгласуване на името на сдружение „Цар Борис III“ в Охрид.

Приетите решения от властите в Северна Македония противоречат на поетите ангажименти от Скопие в областта на правата на човека и задължението за осигуряване на равни права и свободи за всички граждани, включително на тези, които се самоопределят като българи, посочват от външното ни министерство.

Според наличната в публичното пространство информация Централният регистър на Северна Македония е предал за преглед на министерството на правосъдието 17 000 неправителствени организации. Единствено българските сдружения „Иван Михайлов-Битоля и „Цар Борис III“ в Охрид са получили негативни решения, че не могат да използват избраните от основателите им имена.

Според външното ни министерство този факт показва, че набързо приетите и без обществено обсъждане промени в Закона за сдруженията и фондациите в югозападната ни съседка, са направени с единствената цел да заличат от Централния регистър две организации на българи в Северна Македония.

„Ставаме свидетели как едностранните и тенденциозни тълкувания на историческите събития могат да бъдат използвани като аргумент, въз основа на който властите да взимат решения за ограничаване на основни права и свободи“, се посочва в позицията на говорителя на външното ни министерство.

Според подписания през юли миналата година Протокол от заседанието на Съвместната междуправителствена комисия Северна Македония се е ангажирала да осигури равни права, защита от дискриминация и опазване на културата и идентичността на българската общност в страната. България ще следи за изпълнението на поетите ангажименти.

 

 

 

 

 

 

Източник: БНР

Comments

comments