МБАЛ- Благоевград с дългове около 3 млн. лева

болнижа

Около 3 милиона лева са задълженията на Многопрофилната болница за активно лечение в Благоевград. Дълговете са натрупани предимно към фирми доставчици на лекарства и консумативи, съобщава БНТ.

Директорът на лечебното заведение Огнян Митев каза, че заради задълженията нямат възможност да увеличават заплатите на персонала, което е пречка за привличането на повече специалисти.

Въпреки големите задължения в областната болница в Благоевград не се предвижда закриване на отделения. С фирмите доставчици са сключени договори за разсрочено погасяване на дълговете. Огнян Митев заяви, че по-сериозен е проблемът с липсата на кадри. През последната година в болницата са започнали работа около 20 млади лекари, но няма специалисти, които да работят в отделенията. Това от своя страна затруднява работата по различните клинични пътеки.

Липсват и медицински сестри. В момента в болницата работят около 140 сестри, 30% от тях обаче са в пенсионна възраст. Причина да няма желаещи за работа е ниското заплащане. Средната заплата на медицинските сестри в болницата е около 580 лв.

От лечебното заведение казаха, че се надяват млади медицински сестри и акушерки да започнат работа след като завърши първия випуск по специалността „Здравни грижи“ в Югозападния университет,а това ще се случи следващата година.

Comments

comments