Масов гроб на стотици войници от иракската армия беше открит от опълченци край Фалуджа

Масов гроб със стотици тела на войници от иракската армия беше открит от сънародници опълченци в северните покрайнини на Фалуджа, голяма част от които досега бяха под контрола на терористичната групировка „Ислямска държава“, предаде ТАСС, като се позова на местна медия.
В района на Саклавия, находящ се северно от Фалуджа е открит масов гроб с останките на около 400 иракски войници. По предварителни данни всички те служели в 10-и батальон на 30-а бригада на иракската армия. По много от телата, вече извадени от гроба, са има следи от изстрели в главата. Членовете от ИДИЛ смятат Саклавия за един от основните отбранителни позиции за подстъпите към града. Днес обаче екстремистите напуснаха района при настъпването на иракската армия.
Преди седмица Багдад обяви началото на мащабна операция за освобождаване на втория по големина град в провинция Анбар, контролиран от „Ислямска държава“ вече повече от две години. Настъплението на войските се извършва с подкрепление от военновъздушните сили на Ирак и бойни самолети на международната коалиция.
По-рано днес иракските войски оповестиха, че са превзели бастиона на групировката „Ислямска държава“ в южната част на Фалуджа, предаде Асошиейтед прес. Генерал-лейтенант Абдел Уахаб ас Саади изтъкна, че армията е превзела обширното селскостопанско южно предградие Наймия с подкрепата на въздушни удари на оглавяваната от САЩ коалиция.

Comments

comments