Мартин Димитров: Вучков да върне тефтерчетата на Златанов

Новият вътрешен министър трябва да върне скандалното тефтерче на Златанов. Това ще е знак за промяната и силата на новото правителство, заяви в сутрешния блок по TV7 бившият лидер на СДС Мартин Димитров. „Нелепо е да изчезват важни документи по ключови дела“, подчерта Димитров.

Той коментира още темата за актуализацията на Бюджет 2014. „Трябва да се оптимизират разходите, за да могат да се стабилизират държавните финанси. По-добре държавата да излезе на чисто, ще бъде прехвърлен дефицитът от 3 процента, но е важно какво ще се случи следващата година. Ако през 2015-а година успеем да стабилизираме държавните финанси, всичко, което се прави сега, ще си е струвало. Настоявам при изработването на бюджета да заложим известен буфер. Трябва да се заложи малко по-нисък дефицит, за да има някакъв буфер. Не очаквайте да дойдат инвеститори, ако държавните финанси изглеждат несигурни и пробити, както е тази година. Разходите показват, че не е спазена бюджетната дисциплина от кабинета на Орешарски. От тук нататък важният въпрос е през 2015-а година държавните финанси да бъдат стабилизиран и то не с цената на данъчни увеличения.

По въпроса с Корпоративна търговска банка Димитров посочи, че е възможно държавата да даде заем на Фонда за гарантиране на влоговете, след това Фондът да вземе заем и да върне парите на държавата.

Това е важно, за да се самодисциплинира Фондът. Ако е толкова напечена ситуацията, както се твърди, нека държавата да даде заем на този Фонд. Проверявахме тези дни предишни ликвидации на банки и Фондът е бил изключително непрозрачен. Той трябва да започне да се отчита всеки месец или на тримесечна база какво е направил.

Comments

comments