Мария Календерска оспорва протоколи на РИК- Благоевград

Кандидат-депутатът от Коалиция „България без цензура“ Мария Календерска сезира ЦИК заради нарушение на Районната избирателна комисия в Благоевград.

В жалбата си Календерска посочва, че РИК е допуснала извършване на нерегламентирани поправки в протокола, което е нарушение на Изборния кодекс в чл. 293, ал. 5. Той регламентира, че единствената възможност за поправяне на нанесени данни в протокола на РИК е при установяване на очевидна фактическа грешка, като в този случай поправката се извършва, като всеки член на комисията полага своя подпис и отстрани се пише „поправка“.

„В случая, това не е направено. В полетата, където са отразени преференциите съответно за кандидат № 13, 14 и 15, първоначално са изписани едни цифри, но в последствие са поправени с други, като не са положени подписите на членовете на комисията и никъде не е записана забележката „поправка“. Това представлява грубо нарушение на правилата за отчитане на изборните резултати от страна на Районната избирателна комисия в Благоевград и оставя сериозни съмнения за манипулиране на същите“, се посочва в жалбата.

От ББЦ настояват Централната избирателна комисия да разпореди повторна проверка на всички протоколи, подписани от Секционните избирателни комисии в Благоевградски избирателен район.

Comments

comments