Мария Габриел и делегацията от ЕП посетиха лагери за сирийски бежанци в Ливан

Делегацията от членове на Групата на ЕНП в Европейския парламент, ръководена от зам.-председателя на групата относно евро-средиземноморските отношения Мария Габриел, посети тази сутрин лагери за сирийски бежанци в долината Бекаа в Ливан. Регионалният координатор на ливанското Министерство на социалните въпроси запозна европейските парламентаристи със ситуацията и предприеманите от Ливан мерки за овладяване на бежанския поток.

4 (1)

Понастоящем Ливан е приел повече от един милион сирийски бежанци, което представлява една четвърт от населението на страната. В някои населени места (като Анжар, посетено от делегацията), 15 000 ливанци са предоставили убежище на 16 000 сирийски бежанци в два лагера. “Условията за прием в лагерите варират значително. Въпреки това станахме свидетели на истинска човечност и значителен напредък, постигнат от ливанския народ с помощта на международната общност“, коментира Мария Габриел.

8

При разговорите с бежанците и ливанските граждани в приемния център бяха изтъкнати няколко основни предизвикателства, които следва да бъдат взети под внимание. Това са специфичното положение на жените бежанци, достъпът до образование за сирийските деца, координацията между разпределящите международната помощ агенции и мониторинг на отпуснатите средства, и не на последно място регистрирането на сирийските граждани, които продължават да пристигат в Ливан.

3 (2)

„Ангажиментът на Ливан е ясно деклариран, но е нужно да се търсят в сътрудничество с ЕС решения за гарантиране на мира в Ливан, Европа и Близкия Изток. Групата на ЕНП ще продължи отговорността си в посока на това, ЕС и държавите членки да предоставят подкрепа на Ливан, особено на приемащите общности, и да се осигури трайно решение на ситуацията. На ниво справяне с първоизточника на бежанската криза, действията са от решаващо значение. Те включват прекратяване на войната в Сирия, борба срещу диктатурите в региона, насърчаване на демокрацията и правата на човека, борбата с радикализацията и тероризма”, обобщи Мария Габриел.

Comments

comments