Марияна Георгива от ДПС : Ромите не са гласували нито единствено за ДПС, нито най-много за ДПС

Битката е за партийна идентичност и за окопаване във властта и ДПС е удобното зло, за да се диференцират, за да се приобщят един към друг Патриотичният фронт и Реформаторският блок. Така проф. Мариана Георгиева от ДПС разчете становищата на партиите по ромския въпрос.
„Те са трибуни на езика на омразата и все повече ще комплицират проблема“, настоя проф. Георгиева пред Нова телевизия.
Тя е категорична, че ДПС не експлоатира проблема с ромите, а е партия, която съзнателно вижда необходимост те да получат интеграция.
Изказването ѝ беше продиктувано от напрегнатата ситуация в Гърмен, където едни срещу други застанаха роми и българи.
„Това е популистката версия, че става въпрос за предизборна борба с оглед на местните избори. ДПС няма такова партийно експлоатиране по големия въпрос с интегрирането на ромите. Проблемът с партийното експлоатиране и вкарването му в предизборната битка е в главите и в основните занимания на популисткото начало Реформаторския блок и Патриотичния блок“, отрече Мариана Георгиева.
Според нея гласовете на ромите отиват 3-4 пъти повече и за другите партийни субекти, които се явяват на изборите.
„Ние сме добросъвестни и отговорни – в политическите позиции да заявяваме отговорна политика по отношение на ромите. Но ромите не са гласували нито единствено за ДПС, нито най-много за ДПС. Нямам такава статистическа извадка, че има обръщане на ромите към ДПС. Те гласуват и за ГЕРБ, БСП и за останалите партии“, категорична е тя.
По думите ѝ проблемът с ромите е систематичен и той започва от политиката на образование, защото „отпадането от училище тежи в най-голяма степен на тази част от българското общество“.
Мариана Георгиева заяви, че се надява Съветът за развитие към МС да се събере по повод на „тази тревога в Гърмен“, а не „партньорите на популисткото направление Реформаторски блок и Патриотичен фронт да правят самоцелни декларации, като че не са във властта“.

Comments

comments