Максим Генчев: Дреме ми, че хората не са ми харесали филма „Дякон Левски”

Дреме ми, че хората не са ми харесали филма. Хората го гледат и всичко е шест. Мен ми хареса, че не се харесва филмът. Гарваните сега грачат. Това обяви режисьорът на „Дякон Левски” Максим Генчев в ефира на bTV. Той влезе в лют спор със сценариста Георги Иванов, който по-рано каза, че не е добре Левски да се ползва като визитка. „Във филма виждаме един убедителен Левски. На това момче му казвам да гледа пак филма. Трябва да вникне в него. Все пак съм направил художествен филм. Ти какъв сценарист си? Какво си написал? Провален сценарист от „Фамилията”? Гледайте го втори път. Сценаристът Георги Иванов отговори, че за него трудно това може да се нарече филм, по-скоро е социален експеримент. „Всеки може да направи лош филм. Просто трябва да си наясно с какво се захващаш, защото хората са чувствителни. Не е добре Левски да се използва като визитка. Той е представен посредствено, няма ги постъпките му като национален герой”, каза Иванов.

Актьорът Николай Сотиров, който участва в лентата, каза, че на 19 февруари да се питаме дали Дякона е псувал не е най-добрата тема за разговор. „Иначе всичко около филма е въпрос на гледна точка. Няма лош и добър филм. Планината като плюем срещу нея не се мести. Сакрална тема е Левски и затова предизвиква полемика. Достойно е да дръзнеш да правиш филм за Апостола. Аз призовавам хората да го гледат”, каза артистът.

Професор Тотев пък добави, че в неговите представи Левски не псува. „Принизяващо е да се използва такъв език. Не го виждаме като организатор, идеолог, не го виждаме и като духовник”, сподели той./

Comments

comments