Македонци и албанци рамо до рамо на протестите срещу Груевски

Протестите в Македония срещу правителството на Груевски все още не са приключили. Пред сградата на правителството бе издигнат палатков лагер. Нощта в Скопие премина спокойно, предаде специалният пратеник на bTV Иван Георгиев.
Вчера протестът беше исторически не само заради размера си. За първи път толкова много хора изразиха несъгласието си публично, което показа, че има зачатъци на гражданско общество. Нещо повече се случи вчера – македонци и албанци застанаха рамо до рамо, не като представители на различни етноси и с различни позиции.
За днес са насрочени две важни срещи на местно и регионално ниво. Най-напред лидерите на основните политически сили ще дискутират ситуацията в Македония, а отделно предстои и заседание на Съвета на външните министри на ЕС, които трябва да излязат с позиция по отношение на случващото се в страната.
В „Тази сутрин” по bTV бившият български посланик в западната ни съседка Александър Йорданов коментира, че премиерът едва ли ще издържи да остане на власт още дълго. „Няма ситуация, при която един самозабравил се политик да издържи дълго на власт. Има едно морално изчерпване на правителството. То вече няма положителен ход в македонското общество”, заяви той.
Според него обаче следващият въпрос е кой ще спечели новите избори. Тук той направи паралел с България, където „някои политици горе-долу са го прочели този урок”.
Йорданов коментира в студиото на телевизията и опита на Груевски да даде материален образ на македонизма, което той оприличи за чиста форма на антибългаризъм.
Председателят на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков пък успокои, че няма данни за предстояща бежанска вълна от съседната държава.

Comments

comments