Майка на две деца се самозапали в Тибет знак на протест срещу Китайското правителство

Майка на две деца се самозапали в Тибет в знак на протест срещу репресиите над местното население.
36-годишната Сангие Цо е втората, посегнала по този начин на живота си през последните 8 дни и 141-ва от 2009 г. насам. Инцидентът стана в Жуни, провинция Гансу.
Жената е била спасена от нейните съпруг, син и дъщеря. Имаше противоречиви сведения, че впоследствие Сангие е починала в болница.
Властите в Жуни отричат за подобен инцидент. „Не, нищо подобно не се е случило“, е заявил местен чиновник пред АФП.
Миналата седмица баща на 4 деца прибягна до самоубийство, като се самозапали в Сичуан, където също живеят много тибетци. Всички те обвиняват китайските власти в религиозни репресии и съзнателно ерозиране на традиционната тибетска култура чрез масово заселване на членове на етническата група Хан в райони, които исторически принадлежат на Тибет.
Пекин осъжда осъжда актовете на самозапалване, като обвинява за тях Далай Лама, считан от китайските власти за сепаратист, който работи за отделянето на Тибет от Китай. Тибетският духовен лидер живее в изгнание в Индия от 1956 г., след неуспешен бунт, целящ възстановяването на независимостта на Тибет.
Китайската народна република изпраща войски в Тибет през 1949 г., след като побеждава Националистически Китай в гражданската война. През 1951 г. между окупаторите и правителството на Тибет е подписано съглашение, наречено „Споразумение за мирното освобождение на Тибет“, което на практика превръща Тибет в китайски протекторат.

Comments

comments