Магистрала „Струма“ – без връзка с Гърция

Поредният случай на магистрала, която свършва в нищото, ще трябва да бъде решаван у нас, пише „Сега“. Става дума за последния участък от магистрала „Струма“, който се довършва и води към граничния пункт Кулата – Промахон. Това ще струва на държавата допълнително около 3.1 млн. лв.
Поради недостатъчно внимание при проектирането трафикът от магистралата ще се затапи, а има опасност и от катастрофи по опасното и натоварено трасе към Гърция. Това е така, защото след крайната си точка аутобанът „слиза“ на двулентовия път Е-79 за 1.4 километра, докато стигне българо-гръцката граница.
„За да не се образува тапа, организираме бързо проектиране и строителство на отсечката. Идеята е да се изгради трилентов път – 2 ленти да водят към пункта, една да е за влизащите в България“, разказа пред вестника шефът на агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров. Той е на мнение, че такава мярка ще осигури вливане на трафика в по-широкото обновено шосе и безпроблемно пътуване към южната ни съседка.
Вече е обявена, в лицето на пътна агенция, обществената поръчка за разширяването на тези 1.4 км. Прогнозната стойност на изпълнението е 3.1 млн. лв. Критерият за оценка на офертите е икономически най-изгодната цена. Предложенията се събират до 22 юни, срокът за изпълнение е 40 дни – 10 за проектиране и 30 за строителството.
Строежът на 15-километровия участък от магистралата от Сандански към Кулата струва близо 70 млн. лв. Парите са по програма „Транспорт“. В момента по отсечката се работи, увери Лазар Лазаров. Очакванията бяха участъкът да се пусне в началото на август. През февруари ангажименти за това пое строителят при инспекция, сторена лично от премиера Бойко Борисов и ресорния министър Лиляна Павлова. Според Лазаров обаче, без да се реши проблемът с продължението на „Струма“, реално трасето няма да е готово.
Участъка на магистрала „Струма“ съвсем не е първият случай на строеж на магистрала, когато в проекта е пропуснато да се предвиди къде се отвежда трафикът. Първият подобен проект „лъсна“ при откриването на магистрала „Люлин“. Малкият аутобан е продължение на „Струма“, но се влива в Околовръстното при столичния жк „Люлин“. През февруари се появи още по-куриозен случай. Тогава стана ясно, че се налага да бъдат свързани магистралите „Тракия“ и „Марица“ при пътен възел Оризово. При проектирането преди 15 години и там не е била предвидена връзка и Пътната агенция сега също се зае с проектирането и изграждането й.
Участъкът от 15 км между Сандански и Кулата се строи от гръцката фирма „Актор“ и вече е сериозно забавен спрямо първоначалните планове. През есента на миналата година служебният кабинет беше на път да прекрати договора на строителя и да търси друга фирма за довършване на обекта. Впоследствие обаче правителството на Бойко Борисов прецени, че това ще коства много повече загубено време по процедура за нова обществена поръчка.

Comments

comments