МААЕ предупреди Москва: Играете си с огъня!

Украинската атомна електроцентрала в Запорожие, която е под руски контрол, беше обстрелвана в неделя, което предизвика осъждане от страна на ядрения надзор на ООН, който заяви, че подобни атаки рискуват да доведат до голяма катастрофа.

Повече от дузина взривове разтърсиха най-голямата атомна електроцентрала в Европа в събота вечерта и в неделя, съобщи Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Москва и Киев се обвиниха взаимно за обстрела на съоръжението, както многократно са правили през последните месеци след предишни експлозии.

Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси заяви, че новината за взривовете е изключително обезпокоителна.

„Експлозиите са на мястото на тази голяма ядрена електроцентрала, което е напълно неприемливо. Който и да стои зад това, той трябва да спре незабавно. Както съм казвал много пъти досега, играете си с огъня!“, каза той в изявление.

Позовавайки се на информация, предоставена от ръководството на централата, екипът на МААЕ на място съобщи, че са нанесени щети на някои сгради, системи и оборудване, но засега нито една от тях не е от критично значение за ядрената безопасност и сигурност. Екипът планира да направи оценка в понеделник, каза Гроси в изявление, публикувано по-късно днес.

Руският оператор на ядрена енергия „Росенергоатом“ обаче заяви, че ще има ограничения по отношение на това, което екипът може да инспектира.

„Те тълкуват мандата си като нямащ граници. Това не е така“, заяви Ренат Карчаа, съветник на главния изпълнителен директор на „Росенергоатом“.

„Ако искат да инспектират съоръжение, което няма нищо общо с ядрената безопасност, достъпът ще им бъде отказан“.

Многократното обстрелване на централата в Южна Украйна породи безпокойство относно възможността за тежка авария само на 500 км от мястото на най-тежката ядрена авария в света – катастрофата в Чернобил през 1986 г.

Запорожската атомна електроцентрала осигуряваше около една пета от електроенергията на Украйна преди нахлуването на Русия и на няколко пъти беше принудена да работи с резервни генератори. Тя разполага с шест реактора ВВЕР-1000 В-320 с водно охлаждане и водно модериране, съдържащи уран 235, съветско производство.

Реакторите са изключени, но съществува риск ядреното гориво да прегрее, ако се прекъсне захранването на охладителните системи. Обстрел многократно е прекъсвал електропроводи.

На въпроса на френския телевизионен канал BFM дали планира да отиде в Запорожие, Гроси отговори: „Със сигурност“, но не даде подробности.

Comments

comments