Ляво обединение ще се прави в НДК, Нинова го обяви за ‘объркана картина’

Новото ляво обединение се събира днес в НДК. В зала 7 са поканени социалисти от вътрешната опозиция в БСП, лидерите на АБВ – Георги Първанов и Румен Петков, на „Изправи се, България” – Мая Манолова, на „Движение 21” – Татяна Дончева, на „Българска прогресивна линия” – Красимир Янков, на „Нормална държава” – Георги Кадиев, МИР на Симеон Славчев.

Участие в дискусията ще вземат лидери на леви политически формации и общественици, сред които и Костадин Паскалев.

Поводът за дискусията е фактът, че България след 33 години десен преход е най-бедната, затънала в социална, демографска и здравна криза държава в Европа. Обществото ни е разделяно от лъжи и неравенства. Лявото е разбито, а БСП е в дълбока криза и с най-ниските изборни резултати в историята си. Време е целта и задачите на Лява България да бъдат формулирани на базата на честна и откровена дискусия, с мисъл за бъдещето на българската нация, съобщават от обявената „Кръгла маса: „Лява България – идеи, политики, единение”.

Никой не лидира процеса за ново ляво обединение на България. Представлява се от движението „Социализъм 21 век“, от младежката организация на БСП, леви хора и други млади хора, които симпатизират на социалистическото движение. Тези идея възникна в Националния съвет. На последния пленум се взе решение за Ляво обединение, да започне диалогът с други парти, обясни преди дни Паскалев. По думите му в НДК ще се коментират секторни политики, ще се приеме обща декларация и ще се предложи на ръководствата на тези партии да се създаде ляв блок.

Ден преди форума лидерът на БСП Корнелия Нинова атакува новото обединение на пресконференция в централата на партията. Тя поднови „амнистията към напусналите БСП“ от 2016 година.

В публичното пространство в момента има много противоречиви послания около новото ляво обединение. „Г-н Първанов казва: „Трябва обединение за промяна и за нови лица под формата на голяма лява коалиция”. Татяна Дончева го оборва и казва: „Не коалиция, а единен субект”. Тоест една обща партия. Костадин Паскалев: „Каним БСП в новото ляво обединение”. Въпреки че той е БСП като член на Националния съвет. Татяна Дончева го оборва: „Ние сме алтернатива на лицата, на курса и програмата на БСП.” Костадин Паскалев: „Ръководството на БСП да си изпълни задължението и да започне разговори за ляво обединение.” Татяна Дончева: „БСП първо да си смени ръководството и тогава ще отворим пътища за разговори.” Георги Кадиев: „Бих подкрепил равноотдалечено програмно правителство, подкрепено от БСП и ГЕРБ.” Петър Витанов казва: „Ако някой от БСП си го и помисля, „Позитано” ще му се стори тясно.”, коментира Корнелия Нинова.

„Картината става доста объркана от тези публични послания на субектите, които се събират утре, за да търсят ново ляво обединение, обобщи лидерът на БСП.

Comments

comments