Лют скандал в ефир защо в Сърбия се пуши в заведенията, а у нас – не

Лют скандал се разрази в студиото на Нова телевизия, след като д-р Маша Гаврилова се скара с Атанас Димитров от Браншовата асоциация на ресторантьорите по темата за пушенето на закрито. Здравният инспектор стана от стола си и понечи два излезе от студиото, но водещите успяха да я убедят да остане, а минута по-късно разговорът приключи. Д-р Гаврилова защитаваше тезата, че не трябва да има промени в закона за пълната забрана за пушене и той да продължи да действа.

Както е известно, много българи заминаха да посрещнат Нова година в Сърбия, защото там няма забрана за пушенето.

„Сърбия също планира да въведе пълна забрана за пушене на закрито”, каза д-р Маша Гаврилова от сдружение „България без дим”. По думите й с тази тема трябва да се приключи, защото законът е приет и няма какво да се обсъжда вече.

От своя страна Атанас Димитров, който е председател на Браншовата асоциация на ресторантьорите, заяви, че те не са за връщане на тютюнопушенето, а за въвеждане на балансиран модел. „Негостоприемно е, когато в тези минусови температури, принуждаваме гостите да излизат навън. Забраната удари бизнесе. Лично аз съм освободил 60 души”, каза той и защити тезата си, че не трябва да се въвеждат закони, които могат да бъдат изпълнявани.

„Забраната за пушене няма за цел да ограничи пушенето, а да създаде условия хората да пребивават в среда, свободна от тютюнев дим, когато са на обществени места. Вкъщи правете каквото си искате. Когато сте навън, ще се съобразявате със законите”, заяви д-р Гаврилова.

Атанас Димитров отвърна, че трябва да се насочи вниманието към забраната на самия продукт. „Защо дотираме производителите на цигари. Нека тези пари да ги насочим към нещо полезно”, каза Димитров.

„Стига сме дъвкали едно и също. Не ви ли омръзна”, ядоса се д-р Георгиева и стана от стола. Според нея внесената поправка в Народното събрание няма да бъде приета и забраната ще остане. Както е известно, „Атака” подхвана отново темата в парламента.

Comments

comments