Лютви Местан: Вместо да реформираме партиите, ние променяме избирателната система

ДПС ще продължи да настоява за въпрос „Съгласни ли сте всички 240 народни представители да бъдат избирани мажоритарно”, за да се оголи лицемерието и демагогията, каза пред Нова тв лидерът на ДПС Лютви Местан. Аргументите в полза на мажоритарния вот според лидера на ДПС са ирационални.
„Наблюдаваме една ситуация на парадоксално обръщане на позициите и на аргументите. Има много силни рационални аргументи в полза на съхраняването на 100% пропорционална избирателна система в България”, разясни той.
Местан смята, че в основата на идеята за мажоритарен вот стои грешното разбиране, че чрез промяна на избирателната система може да се реформира към по-добро политическата система.
„Понеже има разочарование като цяло от политическата система, ние вместо да се насочим към реформиране на партиите, подхвърляме на обществото илюзорната идея, че това ще се случи чрез промяна на избирателната система”, коментира политикът.
„Много се радвам, че предложението на ДПС отключи толкова силни критики срещу мажоритарната система. 100% ще изпълним ангажимента си да предложим редакция на въпроса на президента и той да гласи: Съгласни ли сте всички 240 народни представители да бъдат избирани мажоритарно”, потвърди лидерът на ДПС.
„Ако политическите сили са готови за сериозни разговори, заявявам готовност да се срещна с абсолютно всички политически сили да поговорим сериозно за избирателната система, защото сега е времето, преди да се е случила белята”, заключи Местан.

Comments

comments