Лукс под звездите! Глемпинг е новата мода в Европа сред къмпингарите с претенции

На 11 юли 2015 г. по пътя от Словения към северната част на Хърватия – Истрия, пъпли задръстване, каквото малко хора са виждали. В обратната посока колите се движат свободно. След 20 минути каране задръстването в насрещното платно още продължава. На стръмния двулентов път са се надиплили хиляди каравани – нови, стари, бели, луксозни и не толкова, с колелета, лодки, сърфове отгоре. Миш-маш от западно-европейски регистрации, потеглили към къмпингите и плажовете на хърватската Адриатика. Само тук-там в този караванен керван се е наместила някоя и друга лека кола.
Почивката на къмпинг с каравана или палатка е популярна за голяма част от западния свят от доста години. Това, което се заражда като нов тренд и тепърва предстои да намира нови почитатели, е т.нар. глемпинг. Думата е комбинация от glamourous и camping и събира в себе един нов продукт на туристическия пазар – луксозно къмпингуване.

Наследникът на палатката
„Понятието глемпинг съдържа в себе си две неща – лукс и къмпинг. Тази форма на летуване може да се сравни с традиционното къмпингуване, но предлага в допълнение комфорт и удобство. Също като при къмпинга глемпингът се характеризира с близостта си до природата и непринудената атмосфера, но в добавка – с лукса, който може да предложи хотел или ваканционен апартамент.“ Това обясни пред „Капитал“ Улрих Райнхард, професор и научен ръководител в БАТ – Фондация за въпросите на бъдещето (BAT-Stiftung fuer Zukunftsfragen) в Хамбург.
Глемпингът е сравнително нова туристическа ниша, но бързо привлича почитатели. Появява се някъде в началото на 90-те години и за неин първоизточник се смятат ловните лагери, които се организират за богати американци и европейци в Африка. Постепенно глемпинг комплексите се разпространяват навсякъде по света – от Америка, през Европа и Африка до Нова Зеландия.
В Европа този вид нишов туризъм е развит най-много на две места. Това са южните държави около Средиземно и Адриатическо море, както и скандинавските страни, където къмпингуването е дълбоко залегнало в местната култура. На юг най-често модерните къмпинги се срещат във Франция, Италия, както и Хърватия. Глемпингът се популяризира непрекъснато, като специални сайтове и блогове предлагат подробна информация и съвети за всички, които са решили да се отдадат на луксозно къмпингуване.

Каравана с глезотии
Глемпинг комплексите се състоят както от луксозни палатки, така и от модерни каравани или бунгала. В тях по правило има богато портфолио от допълнителни услуги – гурме ресторанти, СПА, закуска на зелена трева и вечеря на свещи под звездите, съоръжения за спорт, зелени пространства за отмора или просто дълга плажна ивица и безкрайно море. По различните къмпинги от ново поколение има най-разнообразни каравани – ретро автомобили, модернизирани стари кемпери, старовремски цигански фургони, средновековни шатри и всякакви други къщи на колела с много екстри около тях. Обикновено се спи на истинско легло, има баня, тоалетна, кухня. Тази комбинация позволява на туристите хем да се отдалечат от градското ежедневие и да се доближат максимално до природата, хем да не се вкарват в неудобства от битов тип.
На места глемпингът придобива съвсем екстравагантни форми като това да спиш в минибунгало в клоните на дърво или в стъклена капсула на ръба на планинска скала.
Луксът, макар и не в класическата си хотелска форма, има своята цена. Тя често се доближава до тази на хотелите. „Глемпингът в никакъв случай не е за онези, които търсят нискобюджетен туризъм и спят на палатка или каравана, защото е по-евтино“, посочи пред „Капитал“ Петър Целман, който ръководи Института за изследвания в туризма във Виена. „Този нишов туризъм действително е за ценители, защото цените са аналогични с тези в един хубав хотел с четири звезди“, казва той. „Глемпинг туристите са често семейства, които искат да предадат своя афинитет към спането сред природата на своите деца или да прекарат достатъчно дълго време с най-близките си хора“, разказа и проф. Райнхард. „Друга част са двойки, които харесват романтиката на лагерния огън и търсят преживявания по време на ваканцията си. Туристи, които искат да изпитат нещо особено“, казва още професорът.

На гребена на новата вълна
Интересно е как чрез модерния къмпинг се развиват цели дестинации. Такъв пример е Хърватия. „Глемпингът там се разви на мястото на старите къмпинги или бунгала, които бяха изграждани през годините назад“, разказа Петер Целман. „Вместо да построят на тяхно място хотели, местните инвеститори в туризма решиха да създадат луксозни места за къмпингуване, за да привличат по-платежоспособните туристи“, добави той. В момента в Хърватия има над 200 къмпинга, като голяма част от тях са преобразувани в луксозна форма.
Интересът към глемпинга е част от общата тенденция за почивка максимално близо до природата. Това е причината и за популярността на класическия къмпинг. Според данни на Евростат около 15 на сто от туристите в Европа са именно къмпингари и техният дял расте непрекъснато. Противно на масовото възприятие, това не са неплатежоспособни туристи, които търсят евтина почивка, ако може и без пари. В един произволен къмпинг насред Австрия, на едно от Залцбургските езера, цената за две вечери за една палатка и един автомобил е 80 евро. С тази сума на българското Черноморие може да се наеме квартира за пет дни.
Къмпингуването е част от западната европейска традиция и хиляди семейства инвестират време и средства в една мобилна почивка на колела. За търсенето на този вид услуга има и съответно предлагане. Във всички нормални туристически дестинации наред с класическите хотели от всички категории има и достатъчно на брой къмпинги, които предлагат близостта до природата, но и удобството на адекватна и поддържана инфраструктура.
Затова след април-май европейските магистрали се запълват с каравани, които прекосяват континента надлъж и нашир в търсене на поредния чист бряг. Любопитството и търсенето на нещо ново би ги довело и до България, където природните условия са налице, но те само не стигат. Трябва и съответната инфраструктура.

Източник: capital.bg
Автор: Зорница Маркова

Comments

comments