Лоши навици и досадно поведение при децата

Какво е нужно да знаете за лошите навици и досадното поведение при деца?

Родителите намират много навици и поведения на децата си за досадни. Когато искате да се промени нежелано поведение, трябва първо да разберете защо детето ви го прави. Често лошите навици са просто вид стратегия. Вашето дете може да се върне обратно към това поведение, когато то е отегчено, уморено, разочаровано, недоволно, несигурно или просто му се спи. Много от тези „лоши“ навици са успокояващи за детето.

Повечето от времето, тези поведения са просто „фази“ или навици – не сериозни медицински проблеми. Обикновено детето ги надраства бързо. Тяхното управление обаче може да бъде трудно. Като цяло, трябва да се игнорират лошите навици. В този случай кавги и наказания обикновено не работят, за да се спре поведението (може дори да го увеличат). Но похвала, позитивни награди и търпение, са фактори, които могат да помогнат.

Какво ще кажете за смученето на палеца или биберона?

Има различни видове навици (смучене на пръст или биберон), които децата могат да правят в най-ранна възраст и детството. Смученето на пръст обикновено започва през първите няколко месеца от живота. Много бебета се справят лесно с този навик, още преди първия си рожден ден. Други обекти, които бебетата обичат да смучат са бибероните и завивките.

Този навик им действа успокояващо и често помага на децата да заспят. Въпреки това, той може да стане тревожен, когато постоянните зъби започнат да излизат (около петгодишна възраст), защото смученето променя формата на зъбите на детето, небцето или захапката.

Какво трябва да знаете за скърцането със зъби?

Скърцането със зъби е навик, който се наблюдава при повече от половината от всички бебета с нормално развитие. Той обикновено започва около шест месечна възраст, когато зъбите на бебето излязат и отново се проявява около пет годишна възраст, когато постоянните зъби излизат. Инча скърцането със зъби се случва най-вече по време на сън. Детето обикновено надраства този навик, но може да продължи и в зряла възраст. Това може да бъде причинител на проблеми със зъбите или разстройство на челюстната става и може да се наложи да се допитате до зъболекар.

Какво ще кажете за гризането на нокти и кожички?

Гризането на нокти или кожички е проблем, ако това води до инфекция на ноктите или повтарящи се кръвоизливи. Подобно на други навици, позитивните стратегии са най-ефективният начин да се спре подобно поведение.

Какво ще кажете за бъркането в носа?

Бъркането в носа е едно от най-утежняващите поведения за родителите, защото то е една от най-социално приемливите, въпреки, че е един от най-честите навиците при деца и възрастни.
Трябва да се има в предвид, че бъркането в носа е най-честата причина за чести кръвотечения от носа.

Кажете на детето си, че брането в носа не е приемливо в обществото, но че те могат да използват носна кърпа, за да си изчистят носа и да се погрижат за сърбежа. Обяснете им, че е по-вероятно да се разболеят и да прехвърлят своите микроби на други хора, ако си чоплят носа. Настоявайте да мият ръцете си, след като си издухат носа. Често малко вазелин няколко пъти на ден във вътрешността на носа ще помогне да се прекъсне порочният кръг на дразнене и бъркане в носа. Поддържане на носа влажен с малко солен спрей също може да помогне и е по-добър вариант за деца с астма.

Ами дърпане и въртене на косата?

Загубата на коса може да е признак на медицински проблеми, като например инфекция или друго заболяване. Вашето дете трябва да види своя педиатър, ако косата му се скубе на големи снопове.

От друга страна, ако детето леко подръпва косата си, като това води до минимална загуба на коса е просто още едно самостоятелно успокояващо поведение, което се вижда при бебета и деца. Подобно на смученето на палеца, това често се случва, когато детето е отпуснато, отегчено или уморено. Децата обикновено израстват този навик.

Налице е по-сериозна форма на дърпането на косата, наречено трихотиломания, която включва дърпане на косата от скалпа, мигли, вежди и срамните части. Това е рядко заболяване, което често предполага скрити психологически проблем и трябва да се потърси помощ от лекар – специалист.

Какво са тиковете?

Тикове са стереотипни поведение (потрепвания или движения), които често се повтарят. Движението може да включва всеки орган. От тиковете на лицето най-разпространен е мигането с очите. Временните тикове са навик, който започва по време на детството или юношеските години и може да продължи от един месец до една година. Детето е в състояние да потисне тика доброволно за минути до часове. Тикът може да се появи по-често в определени часове, а в другите – не. Те са доста често срещани при нормалните хора.

Как мога да прекъсне лошия навик на детето си?

– Първо, опитайте да пренебрегвате досадното поведение. Вашето дете вероятно ще надрасне навика с течение на времето. Отдаването на много внимание всъщност може да насърчи поведението.
– Хвалете детето си за добро поведение. Най-добрият начин за хвалене е просто да описвате това, което виждате.
– Може да бъде почти невъзможно да се спре лошия навик, докато детето не започне да се интересува от спирането. Например, едно малко момиченце може да не успее да преодолее навика да си гризе ноктите, но когато тя стане малко по-голяма и започне да се интересува от добре изглеждащи нокти, тогава вие ще бъдете в състояние да й помогнете да преодолее този навик.
– Ако има много поведения, които искате да промените, започнете да се фокусирате върху едно или две от най-досадните или най-опасните от тях. Не се опитвайте да направите твърде много промени наведнъж.
– Опитайте се да разберете какво може да се направи, че вашето дете да преодолее вредния навик и да се справи с проблема. Дайте шанс на децата да говорят с вас за неща, които могат да ги тревожат.
– Нека детето ви да взема решения, когато е възможно, като им предоставяте приемливи решения. Например, „Какво предпочиташ за закуска – тост или зърнена закуска?“. Това ще помогне на детето ви да се чувства под контрол, ще намали стреса му и чувството на неудовлетвореност.
– Използвайте физически или логически последствия за проблемно поведение. Целта тук е да се накарат децата да вземе правилното решение, а не да ги подчините на волята си. Бъдете търпеливи, това може да отнеме време, за да видите резултатите.
– Бъдете твърди и мили. Следвайте по всяко време физическите или логически последици.
– Уверете се, че детето ви разбира резултатите от нарушаването на правилата.

Comments

comments