Лорер: Служебният кабинет постави рекорд – протести още на третия ден

Служебният кабинет видя, че да се управлява в ситуацията на война е изключително трудно. Той постави рекорд – предизвика протести само след три дни управление.

Това коментира пред бТВ бившият министър на иновациите Даниел Лорер от „Продължаваме промяната“. Той посочи, че вчера на площада българските граждани са изразили позицията си относно намеренията на служебния кабинет да сключва дългосрочни договори с Газпром при руските условия. „Газпром“ не може да предложи газ за Европа – Русия ограничава количествата и иска разплащане в рубли. Ще бъде грешка, ако новото правителство приеме тези условия срещу санкциите на ЕС. На „Газпром“ не може и да се разчита като парньор, самите те спряха доставките за България и атакуваха енергийната ни сигурност“, заяви Лорер.

Той призова служебният кабинет да довърши работата по договорените от правителството „Петков“ 7 танкера втечнен газ и да осигури слотове за разтоварването. Лорер определи отменените решения за газовата връзка с Гърция заради сгрешено име на участници в компанията, която ще управлява интерконектора, за дребнава тема. „Какво всъщност цели служебният кабинет? Защо спира толкова важен за България проект?“, запита бившият министър.

Като „добра военна подготовка“ определи Лорер смените в ключови агенции. „Служебният кабинет иска да влезе в контрол над тези институции, следващите седмици ще видим защо“, каза той по повод смяната на шефовете на НАП и на Агенция Митници.

Според него, ако служебният кабинет не промени политиката си но конфронтация, вероятно ще има нови протести. Президентът Румен Радев също трябва да се замисли дали иска да е обединител на нацията или проводник на чужди интереси, посочи още Лорер.

Comments

comments