Лондон размаха пръст срещу плана за равномерно разпределяне между страните членки на бежанците

Лондон заплаши да блокира новия план на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер за налагане на квоти с цел солидарно разпределение на имигрантите в страните членки на съюза. Великобритания е на мнение, че имигрантите, които се опитват да преминат Средиземно море, трябва да бъдат връщани обратно, съобщава „Франс прес“.
Припомняме, че планът с квотите трябва да бъде представен от Европейската комисия. Той включва задължително разпределение на имигрантите в 28-те страни на ЕС на квотен принцип и използване на европейски въоръжени сили срещу трафикантите на бежанци в либийски води.
Тереза Мей, вътрешният министър на островната държава изтъкна, че Лондон няма да вземе участие в схемата с квотите, тъй като тя само ще насърчи повече имигранти да предприемат опасното и рисковано за техния живот пътуване през Средиземно море. „Не съм съгласна с позицията на шефа на външната политика на ЕС Федерика Могерини, че не трябва да се връщат имигранти против волята им“, пише Мей в статия за вестник „Таймс“.
„Не можем да участваме в нещо, което насърчава повече хора да предприемат тези опасни пътувания или което улеснява престъпниците, отговорни за тяхната трагична съдба. Затова Великобритания няма да участва в задължителната система по разпределение на имигрантите“, заяви категорично тя.
Според законите на ЕС Великобритания, Ирландия и Дания имат възможност да не участват в някои програми на съюза, което според източници в ЕС може да блокира плана.

Comments

comments