Липса на кворум провали извънредната сесия на ОбС-Благоевград

Липсата на кворум провали извънредната сесия на ОбС-Благоевград, на която трябваше да се реши окончотелно, дали ще бъде повишена такса „смет“ за битови потребители.

Това се случва, след като бившият областен управител Н. Шушков върна, взетото през декември решение на местния парламент. С действието си, Шушков ядоса местната администрация, а кметът Илко Стоянов излезе с гневна позиция и критикува  доста остро губернатора.

Дебатите за повишените такси не спират през последните седмици и гражданите негодуват. Създаде се и граждански комитет, който се противопостави на повишението и организира пресконференция вчера, на която членовете заявиха категорична позиция, че не са съгласни с това решение. Те искат това решение да бъде преразгледано на сесията на Общинския съвет и да бъде подложено на публично обществено обсъждане.

„Във време на пандемия и икономическа криза, решението да се увеличи близо 3 пъти таксата смет за жилищните сгради е недопустимо и социално безотговорно“ е становището, което категорично подкрепят от сформирания Инициативен граждански комитет в Благоевград. Председателят му Емил Грозданов подчерта, че няма прозрачност на приетото решение. Кметът Илко Стоянов пък обяви,че разчетите реално сочат, че такса смет трябва да бъде 5,7 промила,но общината все пак се е съобразила с проблемите на хората и затова повишението е по-малко.

Граждани възроптаха и в социалните мрежи и заявиха, че ще проследят гласуването, за да разберат кои съветници ще подкрепят подобно решение и ще им потърсят сметка.
Това вероятно изплаши по-голямата част от съветниците и днес те не се появиха на сесията, на която трябваше да се прегласува повишението. В залата бяха само групата на ПП ГЕРБ, Калоян Ханджийски и Албина Анева.
Така, на практика казусът с такса „смет“ отива в съда, който ще трябва да определи законосъобразността му.

Comments

comments