Лимитът на банките в Гърция няма да важи за чужденци

Банките и банкоматите в Гърция ще бъдат затворени днес. Те няма да работят цяла седмица, като е въведено ограничение върху тегленето от банкомати в размер на 60 евро на ден. Лимитът ще важи само за притежателите на карти на гръцките банки. Мерките няма да засегнат туристите, които ползват карти, издадени извън Гърция.
МВнР предупреди българските граждани при пътуване до Гърция да са подготвени за възможността, че „банковите услуги – включително обработка на кредитни карти и обслужване на банкомати в цялата страна, потенциално биха могли да станат ограничени за неопределен период. Препоръчваме наличие на достатъчно евро в брой за покриване на извънредни ситуации и непредвидени обстоятелства”, отбелязват от МВнР.
До обявяване на „банкова ваканция“ в Гърция се стигна след като през уикенда преговорите на Атина с кредиторите се провалиха. По-рано властите обявиха, че ще свикат референдум за спасителния план на 5 юли. На 30 юни е падежът по вноска от 1.6 млрд. евро, която Гърция е задължена да заплати на Международния валутен фонд (МВФ), но по всяка вероятност няма да го стори.

Comments

comments