Лидерът на „Ислямска държава“ тежко ранен при въздушен удар в Западен Ирак

Предводителят на „Ислямска държава” Абу Бакр ал-Багдади е получил тежки наранявания при въздушен удар в Западен Ирак, съобщи британският вестник Гардиън, като се позова на свои източници в средите на джихадистите.
Екстремистът е пострадал при бомбардировка през март, като първоначално животът му е бил в опасност, но сега бавно се възстановява. Въпреки това, към момента той не е в състояние да ръководи „Ислямска държава”, посочва вестникът. Останалите ръководители на организацията са провели няколко срещи, на които са обсъждали кой може да наследи ал-Багдади.

Западен дипломат и иракски съветник потвърдиха, че въздушната атака е била извършена на 18 март в област близо до сирийската граница. Цели са били трима местни лидери на джихадистите, които пътували в автоконвой. Западните съюзници нямали информация, че ал-Багдади също е бил в една от колите.

За него това е втора близка среща със смъртта. На 14 декември м.г. американски самолет порази кола от конвоя му, при което загина един от най-близките му хора – Ауф Абдул Рахман ал-Ефери.

През 2014 г. на два пъти се появиха информации, че ал-Багдади е бил ранен, но и в двата случая се доказа, че става дума за неверни данни.

Comments

comments