Леонардо Ди Каприо най-накрая с „Оскар“

Номинираният за шести път за главна мъжка роля Леонардо ди Каприо най-сетне получи „Оскар“. Ролята във филма „Завръщането“ му донесе най-очакваното отличие.
„Спотлайт“ е най-добрият филм на 2015 г. според Американската филмова академия, след като фаворитът „Завръщането“ отнесе три други статуетки. „Надяваме се, че този глас ще се превърне в хор, който ще се чуе чак до Ватикана. Папа Франциск, време е да защитим децата“, заяви екипът на филма за огромния скандал със сексуални злоупотреби в католическата църква.
Мексиканският режисьор Алехандро Гонсалес Иняриту получи „Оскар“ за филма „Завръщането“. Това е втори пореден „Оскар“ за Иняриту, след като през 2015 г. получи статуетката за работата си по филма „Бърдмен“.
За ролята си в психодрамата „Стая“ Бри Ларсън получи „Оскар“ за главна женска роля. Ларсън е американска актриса и певица.

Шведката Алисия Викандер е най-добрата актриса в поддържаща роля, посочиха членовете на Американската киноакадемия. Тя е носителка на „Оскар“ за ролята си във филма „Момичето от Дания“ (The Danish Girl).
Марк Райлънс бе удостоен с наградата за най-добър актьор в поддържаща роля във филма „Мостът на шпионите“.
С „Оскар“ за оригинален сценарий бе удостоен филмът „Големият залог“, а за адаптиран сценарий – „Спотлайт“.
Джош Сингър и Томас Макарти получиха наградата за оригиналния си сценарий на „Спотлайт”. Филмът се основава на реални събития и разказва за шокиращите резултати от разследването на независимия американски вестник „Бостън глоуб” около педофилския скандал със служители на католическата църква в САЩ.
Мексиканският оператор Емануел Любецки получи наградата „Оскар” за работата си във филма на Алехандро Гонсалес Иняриту „Завръщането” (The Revenant).
С „Оскар“ за визуални ефекти бе отличен филмът „Ex Machina: Бог от машината“.
Анимационният филм „Отвътре навън“ грабна статуетката за най-добра анимация.
Филмът „Лудия Макс: Пътят на яростта” (Mad Max: Fury Road) на култовия режисьор Джордж Милър пък взе наградите и в трите категории, наричани „дизайнерски” – за грим и прически, също за звуков мишунг и монтаж на звукови ефекти.
„Пелтекът“ бе отличен с награда за късометражен игрален филм, а с“Оскар“ за най-добър късометражен документален филм бе награден филмът „Момиче в реката: цената на прошката“.
Лентата за Ейми Уайнхаус, която почина на 27-годишна възраст през 2011 г., също получи „Оскар“ за най-добър документален филм.
Унгарският филм „Синът на Саул“ (Saul Fia), режисиран от Ласло Немеш, стана носител на „Оскар“ в категорията „Най-добър чуждоезичен филм“.
Автор е Асиф Кападиа, който се прочу на световната сцена с лентите “Сена” и „Ейми” – историите на две покойни знаменитост – бразилският автомобилен състезател Аертон Сена и британска певица.

Comments

comments