Лекарка от Благоевград обжалва глоба от 600лв за „недостатъчна“ медицинска помощ на бебе

Районият съд в Благоевград отмени 600 лв. глоба, наложена от Изпълнителна агенция „Медицински одит“ на детска лекарка. Тя получила наказанието при направена проверка след смъртта на 4-месечно бебе близначе, починало в столична болница на 29 юни м. г.
Близначетата били родени в осмия месец, след проблемна бременност на майката. По-късно са били пренасочени и лекувани в столична болница заради изострени проблеми с дишането и белия дроб. Когато станало на 4 месеца, момиченцето се разболяло и родителите потърсили благоевградската педиатърка за консултация. Междувременно тя установила, че детето диша тежко и прокашля. Дала съвет на майката да заведе бебето отново в столичната болница, защото медиците там са запознати подробно със здравословното му състояние. Часове след като бебето било хоспитализирано в софийската болница, починало. Патоанатомичната експертиза показала, че причината е „двустранна гнойна пневмония, ателектаза-обезвъздушаване и емфизем на десен бял дроб с изразен оток, двустранно наличие на бронхитни и бронхиолитни изменения“.
Родителите написали жалба до „Медицински одит“. Направената била проверка дали благоевградската лекарка е действала според установените медицински норми. От агенцията са съставили акт и издали наказателно постановление за 600 лв. глоба на лекарката, защото не спазила принципа за своевремнна и достатъчна медицинска помощ. Тя обаче обжалва наказателното постановление, защото е категорична, че няма лекарска грешка и смята, че е оказала необходимата медицинска помощ.
Така се стига до отменянето на глобата, тъй като в наказателното постановление не е описано кои правила и стандарти за „достатъчна“ медицинска помощ не е спазила.

Comments

comments