Лекари: Светът е на път да излезе от пандемията

Характеристиките в протичането COVID-19, причинена от щама омикрон, може да показват, че светът е на път да излезе от пандемията. Това заключение се съдържа в доклада на лекарите от Академичната болница „Стив Бико“ в Претория, столицата на Репубика Южна Африка (ЮАР).

„Ако моделът на поведение на щама омикрон в Южна Африка се повтори в други страни, тогава този вариант на коронавирус може да предвещава края на фазата на пандемия на COVID-19“, цитира доклада новинарският портал News24. „Щамът нарасна(в Южна Африка) с безпрецедентна скорост, достигайки пик след четири седмици. Въпреки това, болестта беше по-лека от другите щамове на коронавирус“, казва се още в доклада.

Според южноафрикански лекари, по време на четвъртата вълна на пандемията, която беше причинена в средата на миналия ноември от щама омикрон, 466 души са били хоспитализирани в академичната болница „Стив Бико“, в сравнение с 3976 по-рано. В същото време смъртността бе 4,5%, в сравнение с 21,3% при предишни вълни от COVID-19. Заразените с омикрон пациенти прекараха средно 4 дни в болница, в сравнение с 8,8 дни за по-ранните варианти на COVID-19. В същото време 63% от хоспитализираните са постъпили с други заболявания и само последващи тестове установиха, че те имат и COVID-19. Докладът отбелязва, че при много хора, предизвиканият от омикрон коронавирус протича без никакви симптоми. /БГНЕС

Comments

comments