Лаптоп е причина за драмата на софийското летище

Най-вероятната причина за драмата на Летище „София“ е батерия на лаптоп. Тя е предизвикала реакцията на кучето, подушило взривно вещество, което доведе до отцепването на района около Терминал 1.

При повреда на батерия от нея се отделят вещества, които наподобяват амонити – взривни вещества, смеси от амониев нитрат, нитротолуен и нитроглицерин. Вероятно кучето е надушило тях. Както е известно, единият багаж беше взривен, вероятно в него се е намирал лаптопът.
Шофьорът на белия бус, който беше претърсен за взрив, е белгийски гражданин. Той е излетял в 5:00 ч. сутринта за Шарлероа и има билет за връщане на 3 декември.

Името му не е арабско, а типично френско. По всичко личи, че не е имал и идея да се крие, нито пък, че ще предизвика подобна суматоха, пише в. „Стандарт“.

Теорията с преносим компютър не е случайна. Тази година е имало подобна евакуация на летището в Пловдив. Отново куче е надушило взривно вещество в багажното на самолет. Под дъжда били евакуирани всички пътници, а машината претърсена до основи. Оказало се, че става въпрос точно за повредена батерия на лаптоп.

Comments

comments