Лаборатория пуснала из нета ЕГН-тата на пациенти

Медицинска лаборатория в София е пуснала свободно в нета личните данни на свои пациенти, алармира „Монитор“.

Нарушението е засечено миналата година. Така дори външни лица са можели да видят ЕГН-тата и заболяванията на всички, отишли да се изследват в диагностичния център в столицата. Нарушението било засечено от Комисията за защита на личните данни.

Фрапиращият случай на законово нарушение бил констатиран при проверка през 2015 г.

Миналата година в комисията бил получен сигнал, че изследванията на пациентите на лабораторията се качват на интернет страницата на центъра. Те обаче не били с ограничен достъп и всеки можел да види трите имена, ЕГН-тата и дори резултатите от изследванията на всички клиенти на лабораторията. Тъй като центърът бил сертифициран като регистратор на лични данни, отнесъл солена глоба за нарушението.

При друг случай пък в комисията бил подаден сигнал, че фирма за бързи кредити е отпуснала кредити на служители в една болница без тяхното знание и без да са подписвали каквито и да е документи.

По жалбите са образувани преписки в прокуратурата. След като държавното обвинение установи дали има извършено престъпление, тогава комисията ще провери дали има нарушение. Заради подобни гафове комисията е написала актове за 700 бона през миналата година.

Comments

comments