Кучета заразени с бруцелоза в Рила

В Рила три на брой домашни кучета са серопозитивни за бруцелоза и ще бъдат евтаназирани, съобщи д-р Емил Гъгнев, шеф на отдел “здравеопазване на животните” при областната агенция по контрол на храните в Кюстендил, цитиран от „Труд“.
Домашните животни се заразили, след като им е давано мляко от болни кози или са яли плацента или абортирал сетус /плод/ от болни животни, поясниха ветеринари.
Друго куче е било умъртвено и в близкото с. Смочево. За това настоял стопанинът му, но то се оказало с краста, не с бруцелоза, поясни д-р Гъгнев.
От общината в града настояват, където от близо месец върлува бруцелоза, да бъдат изследвани всички дворни кучета, както и свинете от домашните стопанства, след като на тях е давано мляко от кози и крави, каза зам.-кметът на Рила Лазар Чавков. Добрата новина по ситуацията е, че няма нови регистрирани болни от бруцелоза животни в района – последните 3 случая са кози от с. Мурсалево, в съседната община Кочериново. Да вчера са умъртвени 212 кози, 4 крави и 11 овце, съобщиха от областната администрация. От регионалната инспекция по здравеопазване в Кюстендил опровергаха публикации, че болните в Рила от бруцелоза са вече 34 – няма нови случаи и те са 32, обяви д-р Красимира Панчева от дирекцията

Comments

comments