Кунева: Трябва да ни е срам, че българи са замесени в трафика на бежанци, но това не може да бъде клеймо за обществото ни

„Участието на българи в това отвратително престъпление е срам.“ Toва коментира вицепремиерът Меглена Кунева по отношение на българските граждани, които станаха новина номер 1 в Европа с това, че организирали смъртоносното пътуване с камиона със загинали бежанци в Австрия.
Кунева обаче е категорична, че подобна новина не може да играе ролята на клеймо за българското общество: В страната ни има много хора, които са съпричастни с нещастието на бежанците, полагат доброволен труд и искат да помогнат, коментира Кунева пред БНР.
По думите ѝ, прави чест на българското общество и е белег за неговата зрялост, че по отношение на релокацията на бежанци у нас не чухме език на омраза. По програмата за релокация, която беше създадена след трагедията в Средиземно море през пролетта, в която се издавиха стотици мигранти, България трябва да приеме около 560 души.
Кунева заяви, че миграцията ще остане гореща тема както за България, така и за Европа в близките месеци.
Трябва общ европейски отговор, защото това е общ проблем, независимо, че натискът е по-силен в една или друга държава. Никоя страна не може да се справи сама, посочи тя и разясни, че въпросът за образованието и интеграцията на мигрантите става все по-належащ.
Напомняме, че по-рано днес канцлерът на Германия Меркел се застъпи за идеята бежанците по-бързо да бъдат интегрирани.

Comments

comments