Кукери от Симитли орисаха с добро Новата година

Традицията в община Симитли повелява на 1 януари всяка кукерска група да прекоси площада и да почука на всяка порта, за да ориса с добро. А стопанката ги посреща с греяна ракия и сладки от новогодишната трапеза. На Васильовден и всеки дом е отворен за сурвакарите.

Кукерските групи от община Симитли сътвориха празнично дефиле на площада. Всяка година по традиция през дома на кмета Апостол Апостолов минават всички сурвакари. Тази година също не направи изключение, те прогониха злите духове от дома на Апостолов, за да му е здрава годината и за да е благодатна за община Симитли.

На 1 януари кукери гонят злите сили, орисват за здраве и берекет новата година. Така повелява хилядолетната традиция, която не е прекъсвана в Симитли. Близо 10 кукерски групи от всяка махала огласиха със звън на чанове града и селата. За първа година ромската махала на Симитли се представи със самостоятелна група.Млади булки, страшни чудовища, мечкари с мечоци, врачки, сурвакари, бабугери, лекари, бръснари… са само част от маскарадните игри за Сурва.

Местните са със самочувствието, че техните кукери са най-автентичните, а маскарадът – уникален по своему. Костюмите от кози кожи са голямата гордост на симитличани.Цяла година издирват най-добрите, за да могат днес да са най-добрите в дефилето. И децата, и техните дядовци обличат кожите за Сурва. Малките казват, че го правят, защото им е мерак, защото скачат, а и за да прогонят злото и да орисат с добро.

Comments

comments