Кръводарителите у нас – два пъти по-малко от средното ниво в ЕС

През последните няколко години броят на дарителите на кръв в България е крайно недостатъчен, за да се задоволят нуждите на лечебните заведения от кръв и кръвни продукти, съобщават от Българския алианс за кръводаряване. Нещо повече – той е двойно по-малък от средния брой на кръводарителите в страните от Европейския съюз.
Летният сезон се явява особено труден период за кръвните центрове. Топлите месеци от годината са изпълнени с тежки катастрофи и инциденти, което води до спад в запасите на кръв и кръвни продукти, а поради засиленото използване на отпуски и почивки, броят на кръводарителите също намалява значително. Предвид тези факти, Българският Алианс за кръводаряване (БАК) стартира насърчителна кампания за популяризиране на безвъзмездното кръводаряване под надслов „Да дариш кръв няма цена”.
В рамките на инициативата ще се проведат множество кръводарителски акции и активности из цялата страна.
Напомняме, че дарената кръв се възстановява изцяло след 3-4 седмици, без да са необходими каквито и да било медикаменти или специална храна. Важно е да се знае, че даряванетона кръв не причинява болка и по никакъв начин не може да повлияе на имунитета на кръводарителя.

Comments

comments