Крият второ огнище на антракс

Второ огнище на антракс е открито във варненското село Бозвелийско. Часове след като инспекторите декларираха, че заразата от заведения и магазини в района е неутрализирана, става ясно, че пробите от умряло животно са показали наличие на антракс. Сформиран е нов кризисен щаб, но информацията стига до хората с дни закъснение. Никой не се наема да коментира появяването на смъртоносната зараза.
В понеделник излизат резултатите от изследване на умряла овца в Бозвелийско. Селото е в община Провадия. Пак в същата община е и с. Млада гвардия, което е на 15 км от общинския център. В него през юни бе открито огнище на антракс. Докато ветеринари издирваха месото от заразена крава, почина собственикът й, а след това и още едно животно. Оказа се, че части от заразеното животно са изтъргувани в три общински града, а списъкът на заведенията, в които е доставяно месо от транжорната в Аспарухово нарасна над 20.
Сред тях бяха и елитни хотели и ресторанти в курортите около Варна. Заразяването придоби епидемиологични размери, след като стана ясно, че никой от институциите не си е свършил работата до край. Незнайно защо, ветеринарите не са поставяли безплатната ваксина срещу антракс, а животните са се търгували без задължителния надзор на комисията по безопасност на храните.

Comments

comments