Кризата привлича все повече гърци да наемат квартири в Сандански и Петрич

Кризата в Гърция се оказва, че не отказва българите да работят именно в южната ни съседка. Хората вече са намясто, работят по нивите, други пък са наети в хотели и ресторанти. Причината е, че въпреки проблемите, в които е затънала Гърция, там изкарват повече пари, отколкото у нас.
В същото време хиляди българи също отскочиха да летуват през почивните дни до плажовете на Бяло море. Засилено присъствие на гръцки пенсионери има в Сандански и Петрич след невижданата криза в родината им, пише “Стандарт”.
Междувременно се „увеличават гърците, които искат да наемат квартири в Сандански и в съседния град Петрич. Просто тук е по-евтино, а нашите пенсии ги орязаха през последните години. На тези, които не им стигат парите в Гърция, тук ще могат да живеят без проблем“, съобщи 69-годишният Димостенис Фалиерос, който е от Атина, но живее в Сандански вече 20 години.
Гръцка реч се чува из целия град, тъй като тук си харчат пенсиите десетки гърци. Някои са си закупили жилища, но повечето живеят под наем на квартира.
„Сънародниците ми харесват този край. Не само Сандански, но и Петрич. Някои наемат жилища за 1-2 седмици, понякога и за месец. Но и доста остават да живеят тук. Особено след кризата през 2009 г. у нас. Аз се радвам на спокоен живот и хубави старини в страната ви“, твърди 71-годишният Ангелос, който живее в Сандански от 14 години.
“Има много гърци в града. Някои дори сключват бракове с нашенки, а други живеят с тях на семейни начала. Свикнали сме да живеем с тях, нямаме никакви проблеми”, коментират от своя страна санданчани.

Comments

comments