Красен Станчев: Няма основания за разваляне на концесионния договор за Банско

В момента екологичното състояние на зоната е по-добро, отколкото през 90-те

„Ако законите се спазват, всеки спор трябва да се решава между концесионера и концедента, до голяма степен виждам и вина на правителството. А сега какво става – който вика по-силно, е прав. Концесионният договор не дава основание за разтурянето му. Има два варианта за разтурянето му – единият е доказването на монопол – такъв няма, другият е екологичен, но в момента екологичното състояние на зоната е по-добро, отколкото през 90-те“.

Това заяви Красен Станчев от Института за пазарна икономика по време на срещата за Банско.

„Много ясно се вижда, че единственият животински вид, който е намалял по време на интензивното инвестиране са мечките. Всички останали растителни и животински видове са увеличили популациите си.

Това, което знаем, е че не можем да предвидим за 30 години напред инвестициите. Но последните концесионни намерения са преизпълнени. Пълна глупост е да смятаме, че всички правителства и съдебни състави в последните 15 години са подкупвани от концесионера“, заяви още Станчев.

„285 млн. лева неустойка – това е минимумът, от тази сума започват загубите при евентуално разтуряне на концесионния договор. Хипотезите са разтуряне или изменение на договора“, обясни още Станчев.

Comments

comments