Кралица Елизабет II влиза в историята като най-дълго управляващия монарх във Великобритания

Елизабет Александра Мери Уиндзор, настоящата кралица на Великобритания, е на път да отнеме първото място от пра-пра-прабаба си кралица Виктория като най-дълго царуващия монарх в британската история. Днес 89-годишната Елизабет ще постави новия рекорд от 63 години и 216 дни.Елизабет се качва на трона, когато е едва на 25 години. Тя е надживяла всичките си предшественици, видяла е как дузина министър-председатели са дошли и са си отишли и била глава на британската Общност на нациите повече от шест десетилетия. Преживяла е Втората световна война и терористичните атаки в Лондон.Елизабет II е от последното поколение британски кралски особи, които са били образовани вкъщи. Тя е и първият монарх, който е изпратил мейл (1976 г.) и туит (2014 г.).

Кралица Елизабет II продължава да изпълнява обществените си задължения и да пътува на 89-годишна възраст.
В същото време тя държи и друг рекорд – бракът ѝ с принц Филип продължава вече над 70 години. Това е най-дългият брачен съюз в историята на британските монарси. Три от четирите им деца обаче са разведени.
„Тя е дала на тази страна една фина и тиха стабилност” – по този начин Викерс коментира важността ѝ в живота на Великобритания.

Само четири британски крале и кралици са царували над 50 години.

Comments

comments