Кралицата официално обяви референдума за оставането на Великобритания в ЕС

Елизабет Втора официално обяви, че Великобритания ще проведе референдум за оставането си в Европейския съюз до края на 2017 г., предаде Би Би Си. Това тя заяви по време на официална реч, в която представи плановете на еднопартийното консервативно правителство на Дейвид Камерън.
Премиерът определя своят пакет от 26 проектозакона като „програма за работещи хора“, която трябва да създаде заетост и да „обедини страната“.
Сред останалите предложения, прочетени от кралицата на острова, са и замразяване на данъците върху доходите, 30 часа седмично безплатни грижи за децата на 3-4 години до 2017 г., делегирането на повече права за самоуправление на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, 500 нови държавни училища и други.
Съществена част от законопроектите бяха дадени като обещания от консерваторите още по времето на тяхната предизборна кампания и се очакваше да влязат в програмата, предаде БГНЕС. Новото самостоятелно управление ще позволи на Камерън да предприеме ходове по закони, които при предишния му мандат бяха блокирани от тогавашните коалиционни партньори либералдемократите.
В своята реч пред Камарата на лордовете кралицата заяви, че „правителство ще издава закони, които ще са в интерес на всички в тази държава“.

Comments

comments