Край Мурсалево – където се извършваха дейности по разкриването на неолитно селище – ще бъде изграден музей

Най-голямото неолитно селище в Югоизточна Европа, това ще представя открит музей, който ще съхранява разкритите от миналата година досега артефакти.
Той ще се намира при село Мурсалево край автомагистрала „Струма“, където археолози откриха ценни находки отпреди 7500 години. Ръководителят на обекта проф. Васил Николов и доцент Крум Бъчваров вече са получили задание от Министерството на културата да изготвят идеен проект, с който да се кандидатства по европейските програми, пише „Преса“.
„Имаме подкрепата на политиците и на ръководството на АПИ. До 28 юни ще приключим изследванията на обекта. Ще се изгради специална бетонна стена с височина 6,5 метра, която ще съхрани част от терена. Надяваме се да продължим разкопките вляво от шосето в посока Гърция и на площ от 5-7 декара да направим музей на открито с информационен център“, разкри професор Николов. За сега се предвижда музеят да бъде изграден с купол и на специални пътеки за посетителите.
До момента са открити 4000 находки, които може да напълнят витрините на един голям музей. Неолитното селище е било на площ от около 20 дка. Интересното е, че в него са се нахождали двуетажни къщи. Археолозите вече са открили 60 постройки, някои от тях са били високи 7-8 метра и с площ 100 кв. м. Вероятно до края на изследването ще намерят още сгради.
„Всичко това е доказателство за високия технологичен напредък на онова време“, каза проф. Николов.
Той беше категоричен, че ще успеят да се вместят в срока за приключване на работата, който е краят на юни.
Неолитното селище е най-голямото в Югоизточна Европа. То е изградено по план с успоредни улици и няколко напречни, оформящи свързани по между си квартали. По неясни причини селището било опожарено от обитателите и напуснато.

Comments

comments