Костов намесен с КТБ заради трагедия, нова схема изплува покрай банката

Фирма „Хрисома“ ООД на близките до Иван Костов Георги и Мая Кирчеви е един от големите длъжници на КТБ, установи проверка на „24 часа“ в Търговския регистър.

Компанията беше собственик на срутилата се 5-етажна сграда на ул. „Алабин“ в центъра на София на 19 септември 2006 г., под отломките на която загинаха две момичета. В нея, от 3 август 1998 до 22 юни 1999 г., е работил и бившият съпруг на Мина Костова, дъщерята на Костов – Георги Христов.

Дружеството е теглило два кредита от КТБ на обща стойност 1,67 млн. евро. Това се случва през 2004 г. малко след като Цветан Василев придобива пълен контрол над банката чрез увеличаване на капитала й с пари на едноличното му дружество „Бромак“. Задълженията на „Хрисома“ към КТБ все още не са погасени.

Деница Ченишева (26 г.) и Петрина Христова (24 г.) загинаха при срутване на стара сграда на ул. „Алабин“ 39 в центъра на София малко след 18.00 часа на 19 септември 2006 г. Двете момичета загинаха на място, след като автомобилът им, с който пътуваха по улицата, бе затрупан и размазан напълно. Тогава пожарникарите разразяха колата, за да могат да извадят телата им. По време на трагедията на мястото е имало само трима охранители, които обаче са успели да се спасят. От отломките бяха затрупани паркиралите по улицата коли.

Нова възможност за измама покрай КТБ?

Междувременно разследващият сайт „Биволъ“ обърна внимание на практиката да се правят цесии за вложители с депозити над 100 хил. евро в КТБ. Законът допуска възможността цесионер да обяви неплатежоспособност преди датата на всички сключени от него договори за цесия. По този начин, съвсем „законно“ цеседентите няма да получат дори част от парите си от новия им длъжник.

Цесията (прехвърлянето на вземане върху нов кредитор) е уредена в чл. 99 и 100 от Закона за задълженията и договорите (ЗЗД). За да има новият кредитор мотив и изгода от това, цената на тази сделка трябва да е по-ниска от действителния размер на прехвърляното вземане и в конкретния случай да има възможност за извършване на прихващане по смисъла на чл. 103 и следващи от ЗЗД на придобитото вземане срещу съществуващо кредитно задължение към КТБ. При такава сделка вложителите в КТБ, които на практика са нейни кредитори, прехвърлят влоговете си, т.е. вземанията си към банката на нейни кредитополучатели, в резултат на което последните стават новите кредитори на банката, т. е. те имат едновременно зaдължения към и вземания от нея и в това си качество имат право да поискат кредитите им да бъдат прихванати, т.е. сторнирани срещу придобитите от тях права върху депозитите.

При цесията обикновено се предлага възстановяване на до около 50-60% от „изгубения“ влог в КТБ.

Comments

comments