Констатирано е огнище на нодуларен дерматит и в община Кочериново

Във връзка с установен случай на заразен нодуларен дерматит в село Бураново, Община Кочериново, се предприемат необходимите мерки за предотвратяване разпространение на вируса. Това съобщиха от БАБХ като днес започва ваксинация на едрите преживни животни срещу заболяването. Доставени са 150 000 дози, които са пригодени за имунизиране на всички възприемчиви животни в 20 километрова зона около огнищата на заболяването (кръгова ваксинация). Ваксинацията ще се осъществява от частно практикуващи ветеринарни лекари.
До този момент са регистрирани 31 огнища на ЗНД на територията на общините Димитровград и Хасково в област Хасково, общините Стара Загора, Опан, Раднево и Чирпан в област Стара Загора, общините Хаджидимово, Гоце Делчев, Сатовча, Петрич и Сандански в област Благоевград, община Първомай, област Пловдив и община Кочериново, област Кюстендил.
Ваксината, която ще се използва срещу заразния нодуларен дерматит е „жива ваксина“ и според европейското законодателство не се допуска извършването на превантивна имунизация на животните. Ваксинация срещу ЗНП по ЕПЖ се прилага след констатиране на заболяването на територията на страната и разрешение от ЕК. Животните придобиват имунитет за 28 дни.
Заразният нодуларен дерматит не носи опасност за човешкото здраве. Прясното месо и месните заготовки от ваксинирани животни ще могат да се реализират само на територията на страната. Месните продукти, преминали обработка, които са произведени от месо, добито от ваксинирани животни ще могат да се реализират само в България, като трябва да са обозначени с идентификационна маркировка “диамант”. Месни продукти в консерви могат да се реализират в други държави членки и трети страни, като се придружават от сертификат по системата “TRACES”. Млякото може да се консумира и използва за производството на млечни продукти, след преработка (пастьоризация).

Comments

comments