Коледа е!

Празниците са най-хубавото нещо, а Коледа и Великден са двата най-големи християнски празника. В навечерието на Бъдни вечер и Коледа можем да си пожелаем нещо хубаво, но нека този път да си пожелаем нещо за някой друг, не за себе си. Да погледнем през призмата на добрината и любовта и да пожелаем на всеки да бъде щастлив и здрав.

Духът на Коледа донася толкова положителни емоции. На този ден всички сме с близките си хора, похапваме доста прилично и получаваме подаръци. Но ако можем да отличим кое е най-хубавото, което ни се случва по празниците, вероятно повечето ще кажат срещата с близките.

Защото независимо какво сте купили за подарък или какво ще ви подарят на вас, независимо от това което е на трапезата, най-хубавото нещо, което имаме на Коледа са нашите близки хора. Защото подарък можеш да си направиш и сам, но няма нищо по-топло и по-прекрасно от милите думи на нашите семейства.

Да даряваш щастие, казват, не е трудно, но да дариш отношение е по-важно. Да направиш денят на най-любимите си хора хубав, да не мислиш за проблемите и за всичко, което те чака на работа.

Коледа е! Ден, в който всеки от нас трябва да се опита да бъде по-добър, но не само на празника, а и след него. Да позволиш на коледното чудо да влезе и в теб и коледният дух да се развилнее и в твоя дом е най-доброто решение, което можеш да вземеш за настъпващия празник.

Всичко ще си е пак същото утре, след коледната нощ – амбицията, работата, задълженията, сметките и т.н Но моментите с най-любимите, те са тук и сега и не бива да ги отлагаме, особено на този светъл и приказен празник.

Коледа в България продължава три дена – от 24 до 26 декември. На 24 се празнува Бъдни вечер, а на 25 и 26 – Коледа. Богатата трапеза е въпрос на възможности, но традицията повелява на празника да има лук, чесън, мед, ядки, плодове, кана с червено вино – колкото по-богата е трапезата, толкова по-богата ще е идната година. Основното може да бъде каквото си пожелаете, най-често се приготвя свинско месо, което по традиция се коли на Игнажден (20 декември).

Все пак това е първият ден след постите и е нормално да похапнете нещо месно. На Коледа трябва да е снежно, това влияе не само на настроението ни. Според суеверие – ако Коледата е студена и снежна, следващата година ще е плодородна и здрава.

Но няма никакво значение какво има на трапезата – от значение е само топлината в душата ви и най-любимите ви хора, които са около вас. Коледа е – най-светлият празник, бъдете щастливи заедно със семействата си и не забравяйте поне мислено да благодарите за това, което имате.

Весела и светла Коледа на всички!

Comments

comments